Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Παιχνίδια με τη... φωτιά



Με διπλό διάβημα στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά και από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί εξηγήσεις από την Τουρκία για το θέμα που δημιουργήθηκε με την αποκάλυψη για την εμπλοκή τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα.

Παρά την προσπάθεια του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, η Αθήνα, υπό την πίεση και της γενικευμένης αντίδρασης των πολιτικών κομμάτων και της κοινής γνώμης, είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην ανάγκη διερεύνησης των δηλώσεων του κ. Γιλμάζ, αλλά και στις αντίστοιχες αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνει σε νεότερη ανακοίνωσή του ότι ενόσω οι πληροφορίες αυτές παραμένουν αδιερεύνητες, «δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών».

Ο κ. Γιλμάζ, αναχωρώντας χθες για τις διακοπές του στο Λος Αντζελες, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι όσα είπε στην αριστερή εφημερίδα «Μπιργκούν» αφορούσαν όχι τους εμπρησμούς ελληνικών δασών από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά τις πυρκαγιές των τουρκικών δασών στα μικρασιατικά παράλια.

«Οι Ελληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Αυτό που εννοούσα ήταν οι πυρκαγιές στην Τουρκία. Τη δεκαετία του '90 στην Τουρκία για τις μεγάλες πυρκαγιές των δασών μας υπήρξαν εκτιμήσεις και πληροφορίες ότι είχαν σχέση με την ελληνική Μυστική Υπηρεσία. Εγώ είπα ότι όσο αυτές οι πληροφορίες δεν οριστικοποιούνται και δεν αποδεικνύονται, η δημοσιοποίησή τους θα είναι λάθος από την πλευρά των σχέσεών μας με την Ελλάδα...».

Βροχή ερωτήσεων προκάλεσαν στη Βουλή οι δηλώσεις Γιλμάζ για τουρκικές δράσεις δολιοφθοράς μέσω εμπρησμών στη χώρα μας την περίοδο 1995-1997. Τον? χορό των ερωτήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς άνοιξαν πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Κουσελάς, Πρωτόπαπας, Μακρυπίδης, Ρήγας και Καρύδης, οι οποίοι ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών να διερευνηθεί πλήρως το θέμα, ενώ ρωτούν αν η χώρα μας θα προσφύγει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ προκειμένου η Ελλάδα να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Τουρκία για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές (αν αποδειχθεί ότι συνδέονται με δολιοφθορές από την τουρκική πλευρά).

Στην ΕΕ
Ο Π. Παναγιωτόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, του ζητεί να πληροφορηθεί «πότε θα θέσει το θέμα ενώπιον των αρμόδιων οργάνων της ΕΕ, προς την οποία θέλει να βρεθεί εγγύτερα η σημερινή Τουρκία. Για το ίδιο θέμα η Ντόρα Μπακογιάννη ρωτά τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για τις ενέργειες τις οποίες σχεδιάζουν να κάνουν προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία και η ελληνική πλευρά να εγείρει τις ανάλογες αξιώσεις.

Ο Γ. Δημαράς ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς αν οι ελληνικές αρχές είχαν σχετικές πληροφορίες για το θέμα, αλλά κι αν προειδοποιήθηκαν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει πλήρη ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές γι' αυτά που αποκάλυψε ο Μεσούτ Γκιλμάζ, ρωτά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ -και πρώην διοικητής της ΕΥΠ- Γ. Κοραντής.

Ερώτηση για το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, ο οποίος ζητεί να εξεταστούν «οι δυνατότητες ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος σύλληψης προκειμένου να δικαστούν όσοι φέρονται αναμεμειγμένοι σε αυτήν την τραγική υπόθεση».

Εντύπωση πάντως προκαλεί προχθεσινή αναφορά «αρμόδιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ» στο ΑΠΕ, σύμφωνα με τα οποία «παρόμοιες κινήσεις (σ.σ.: όπως οι εμπρησμοί των δασών) είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες αποτράπηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις και με συνεργασία των τουρκικών υπηρεσιών».

Εφόσον δεν έχει διαψευσθεί η συγκεκριμένη δήλωση, τότε οφείλει και το ΠΑΣΟΚ να ενημερώσει τη Βουλή και την ελληνική κοινή γνώμη για το ποιες ήταν αυτές οι ανορθόδοξες επιχειρήσεις που εξυφαίνονταν εναντίον της χώρας μας και αποτράπηκαν από τη? «φιλελληνική» στάση της ΜΙΤ.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Παρέμβαση Τέντε
Βγάζουν δικογραφίες από το αρχείο

«Ξαναζωντανεύουν» όλες οι δικογραφίες για εμπρησμούς δασών της περιόδου 1995-1997 ή και μεταγενέστερα για να αξιολογηθούν σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις - φωτιά του τ. πρωθυπουργού της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες παρήγγειλε χθες προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας να ανασύρουν από το αρχείο αγνώστων δραστών κάθε δικογραφία που αφορούσε εμπρησμό δασών και αρχειοθετήθηκε, γιατί δεν βρέθηκαν οι ένοχοι. Με την ανάσυρση οι δικογραφίες θα επαναξιολογηθούν σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ, που μπορεί πλέον να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των κακουργηματικών πράξεων των εμπρησμών.

Κάθε Εισαγγελία θα επανεξετάσει υποθέσεις εμπρησμών δασών το 1997 (που δεν έχουν ακόμα παραγραφεί με τη συμπλήρωση 15ετίας από την εγκληματική ενέργεια) ή και προγενέστερες, εφόσον υπάρχουν και νεκροί, γιατί τότε η παραγραφή των αδικημάτων είναι 20ετής.

Παράλληλα οι Εισαγγελείες θα επανεξετάσουν και μεταγενέστερες υποθέσεις αρχειοθετημένες ή και υποθέσεις όπου υπήρξαν καταδίκες διαφόρων προσώπων, προκειμένου να επαναξιολογηθούν υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων για το αν υπήρξε μεσολάβηση «ξένου δακτύλου» και συνεπώς ποινική ευθύνη ηθικών αυτουργών.

Κάθε Εισαγγελία μπορεί να επεκτείνει τις υπάρχουσες διώξεις και για ηθική αυτουργία εφόσον διαπιστώσει τη δυνατότητα τέτοιου συσχετισμού. Είναι επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να σταλούν στις τουρκικές αρχές αιτήματα δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να εξεταστεί ο Τούρκος τ. πρωθυπουργός για τις δηλώσεις, που έσπευσε να ανασκευάσει.

Οι εισαγγελικές αρχές θα επανεξετάσουν και δημοσιεύματα αποκαλυπτικά εκείνης της περιόδου, που μέσω των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών, η ευθύνη των εμπρησμών καταλογιζόταν σε Τούρκους πράκτορες.

Στον εισαγγελέα ΑΠ. Ιω. Τέντε υπέβαλε χθες ο δικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος αίτημα για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνης Τούρκων αξιωματούχων και μη για εμπρησμούς ελληνικών δασών την περίοδο πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ.

ethnos.gr    ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου