Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ξύλο με σκούπες μεταξύ κληρικών στη Βηθλεέμ

Επεισόδια μεταξύ Αρμένιων και Ορθόδοξων κληρικών, σημειώθηκαν χθες στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, με αφορμή το ετήσιο καθάρισμα του χώρου, το λεγόμενο «σάρωμα».


Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οι ορθόδοξοι μοναχοί πήγαν να καθαρίσουν το ναό, πριν την αποχώρηση των Φραγκισκανών και Αρμενίων.

Οι Αρμένιοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το παρεκκλήσι, όπως ορίζει η συμφωνία και άρχισαν να χτυπούν τους Ορθόδοξους κληρικούς.

Μάλιστα, έσπασαν δύο δάχτυλα ιερομόναχου, τραυμάτισαν στην ωμοπλάτη ιεροδιάκονο και άλλους τρεις κληρικούς.

Οι αστυνομικοί του Ισραήλ που κατέφθασαν, δημιούργησαν κλοιό μεταξύ των Ορθοδόξων και Αρμενίων και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τελικά, οι Αρμένιοι απομακρύνθηκαν και έτσι οι Ορθόδοξοι κατάφεραν να συνεχίσουν το διακόνημά τους.

Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ καθαρίζεται μία φορά το χρόνο από όλα τα δόγματα, λίγο πριν από την εορτή των Χριστουγέννων.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαμαρτύρεται έντονα για τη συμπεριφορά των Αρμενίων, τους οποίους καταγγέλλει ως δημιουργούς προκλήσεων και προβλημάτων.



Ο ναός αποτελεί ένα από τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο διαφωνίας, όσον αφορά στο διαχειριστικό ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, μεταξύ Ορθόδοξων, Αρμενίων και Φραγκισκανών Καθολικών.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου