Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοχρονιά με παγωνιά

Με τσουχτερό κρύο, αλλά και ήλιο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα κάνει ποδαρικό το 2012.


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις επόμενες ημέρες το σκηνικό του καιρού θα είναι χειμωνιάτικο, αφού σήμερα και αύριο θα εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι οποίες στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από ισχυρό κρύο και δυνατούς ανέμους.

Οπως εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, οι βροχές που εκδηλώνονται από σήμερα το πρωί στη δυτική και νότια Ελλάδα θα επηρεάσουν μέχρι το τέλος της ημέρας τις περισσότερες περιοχές της χώρας. «Οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν και στο ανατολικό Αιγαίο κατά διαστήματα -κυρίως το βράδυ- θα είναι έντονες, ενώ θα χιονίσει στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας», λέει ο ίδιος.

«Οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι, όμως, ιδιαίτερα έντονες ούτε θα εκδηλωθούν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, με εξαίρεση πόλεις της βόρειας Ελλάδας, όπως η Φλώρινα. Πάντως, οι αλυσίδες θα είναι απαραίτητες σε όσους κατευθυνθούν στη βόρεια και κεντρική χώρα, ενώ στις περιοχές αυτές θα διατηρηθεί ο παγετός».

Σήμερα δεν αναμένονται προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αφού οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 με 6 μποφόρ.


Αύριο Σάββατο θα επικρατεί συννεφιά με τοπικές βροχές, στις θαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, χιόνι στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες κατά διαστήματα οι βροχές θα είναι έντονες, όμως από το απόγευμα και από τα δυτικά η κακοκαιρία θα υποχωρήσει. «Η αλλαγή του καιρού θα γίνει με κρύο. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν, θα γίνουν βοριάδες και θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ, ενώ το απόγευμα στο Ιόνιο θα αγγίξουν τοπικά και τα 8 μποφόρ», λέει ο κ. Κολυδάς.


Το τσουχτερό κρύο και η ηλιοφάνεια θα είναι τα χαρακτηριστικά της Πρωτοχρονιάς. Υπολείμματα της κακοκαιρίας θα υπάρξουν στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, με ασθενείς τοπικές βροχές στην αρχή της ημέρας και λίγα χιόνια στα ορεινά, όμως βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι βοριάδες θα έχουν ένταση 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 7, ενώ νωρίς το πρωί θα έχουμε παγετό στα ορεινά.

Βελτιωμένο καιρό θα έχουμε τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την Τρίτη υφίσταται μικρή πιθανότητα λίγων βροχών στα δυτικά και τα βόρεια. Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν την Τετάρτη, ενώ, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, την ημέρα των Θεοφανίων θα εκδηλωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

ethnow.gr Κατερίνα Ροββά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου