Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η εκκωφαντική σιωπή του Ορχάν Παμούκ


Για ποιο λόγο οι διαδηλωτές στην Τουρκία ασκούν σφοδρή κριτική στον Ορχάν Παμούκ, νομπελίστα Παμούκ, με την ένδειξη "Αγνοείται" ("Missing"), καλώντας τον στην ουσία να μιλήσει δημόσια για όσα γίνονται στην Κωνσταντινούπολη και στις μεγάλες πόλεις της χώρας τις τελευταίες ημέρες.


Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η κηδεία του αδικοχαμένου Abdullah Cömert μετατράπηκε σε πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή, ενώ χιλιάδες διαδήλωσαν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα για έκτη ημέρα.

Την ίδια ώρα, δημόσια συγγνώμη για την χρήση εκτεταμένης βίας από τις δυνάμεις καταστολής, ζήτησε από τους πολίτες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι την οργή της κοινής γνώμης έχει προκαλέσει και η λογοκρισία που δέχεται η Τουρκική κρατική τηλεόραση, για τις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν συνταράξει Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού NTV, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν και της χειραγώγησης στη οποία υποβάλλει τα ΜΜΕ, της χώρας.

Είναι ενδεικτικό, ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις μέρες η κρατική τηλεόραση κάλυψε τις ταραχές προβάλλοντας ένα ρεπορτάζ με επεισόδια, αποφεύγοντας όμως, να δείξει πλάνα από τις βίαιες μεθόδους καταστολής, που χρησιμοποίησε η αστυνομία. Το συγκεκριμένο βίντεο δεν είχε ούτε ήχο, κάτι που οι ιθύνοντες του καναλιού απέδωσαν σε τεχνικό πρόβλημα.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου