Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Νεκρός στρατιώτης από ανατροπή άρματος του πεζικού στην Εθνική Οδό


Τραγωδία στον στρατό. Νεκρός 20χρονος φαντάρος, από ανατροπή άρματος σε παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Ωρωπο.

Άρμα μεταφοράς του πεζικού, που ανήκει στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, ανετράπη σε παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Ωρωπού.
Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 6 το πρωί, στον δρόμο από Συκάμινο προς Ωρωπό.

Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το ερπυστριοφόρο όχημα Μ113, εξετράπη της πορείας του από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έπεσε σε χαράδρα και ανετράπη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του στρατιώτη (ΠΝ) Ε.Κ.

Το άρμα έπαιρνε μέρος στην άσκηση "Καταιγίδα". Η φάλαγγα με τα οχήματα κατευθυνόταν από το στρατόπεδο του Αυλώνα στην παραλία του Ωρωπού, όπου θα επιβιβάζονταν στα πλοία, για την άσκηση.

Στο ερπυστριοφόρο όχημα επέβαινε άλλος ένας στρατιώτης, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Στον τόπο του δυστυχήματος έχει μεταβεί ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος για να συντονίσει τις έρευνες.

Για το περιστατικό έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση και προανάκριση από τα αρμόδια στρατιωτικά όργανα, ενώ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντος.


ΣΥΡΙΖΑ: "Τι θα απαντήσουμε στην οικογένειά του;"

"Τι θα απαντήσουμε στην οικογένεια, στους φίλους και στους συναδέλφους του στρατιώτη – οδηγού του Μ – 113 που σκοτώθηκε έξω από τον Ωρωπό; Θλίψη, αλλά και μεγάλα ερωτηματικά, γεννά το τραγικό, θανατηφόρο συμβάν της ανατροπής του Μ-113 έξω από τον Ωρωπό, που στοίχισε τη ζωή του στρατιώτη οδηγού του οχήματος. 


Νεκρός στρατιώτης από ανατροπή άρματος από newsview

Πριν από κάθε τι άλλο, όλοι οφείλουμε να συμπαρασταθούμε στην οικογένεια του στρατιώτη και στους συναδέλφους του στη Μονάδα, που θρηνούν το χαμό του, όχι με λόγια, αλλά με έμπρακτη παρέμβαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ταυτόχρονα, για να τιμήσουμε με ειλικρίνεια και συνέπεια τη μνήμη του νεκρού, απαιτούνται άμεσες και καθαρές απαντήσεις για τις αιτίες του τραγικού συμβάντος. Τα ερωτήματα αναφορικά με την επαρκή εκπαίδευση, τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών χάριν της εξασφάλισης της «ετοιμότητας» και του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων πρέπει να απαντηθούν με τρόπο πλήρη και σαφή. Παράλληλα, πρέπει να αναδειχθεί και το τεράστιο ανοιχτό ζήτημα της προτεραιοποίησης από το ελληνικό κράτος, αλλά και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, του θέματος της οδικής ασφάλειας.

Μην κρυφτούμε για μια ακόμα φορά πίσω από παραπλανητικές λέξεις, όπως «ατύχημα» ή «δυστύχημα». Ένα ερπυστριοφόρο όχημα τύπου Μ-113, το οποίο χρησιμοποιεί ο ελληνικός στρατός εδώ και 10ετίες, είναι φτιαγμένο για να μην ανατρέπεται τόσο εύκολα και μάλιστα εκτός συνθηκών μάχης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και φίλους του στρατιώτη και ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να καταθέσει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, καθώς και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Έλεγχος των συνθηκών και των αιτιών του δυστυχήματος

Κοινή δήλωση έκαναν για τον θάνατο του στρατιώτη ο υπεύθυνος Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας, Γ. Νταβρής και ο αναπληρωτής του Τομέα, Μπ. Παπασπύρου.

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εγγυώνται την σωματική ακεραιότητα και να διασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλα τα στελέχη τους.

Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, με αφορμή το τραγικό συμβάν που είχε σαν αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός στρατιώτη, προβείτε σε άμεσες ενέργειες διερεύνησης και ενδελεχή έλεγχο των συνθηκών και των αιτιών του ατυχήματος.

Θα πρέπει να διασφαλισθεί κ. Παναγιωτόπουλε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι σε θέση να εγγυώνται την σωματική ακεραιότητα και να διασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλα τα στελέχη τους", αναφέρει η ανακοίνωση.

Χρυσή Αυγή: "Για τον Έλληνα Πεζοναύτη που έπεσε εν ώρα καθήκοντος"

"Η Χρυσή Αυγή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου Πεζοναύτη που έπεσε σήμερα εν ώρα καθήκοντος, καθώς και στη μεγάλη οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, που σε αντίξοες συνθήκες και παρά την εχθρική στάση του καθεστώτος, φυλάττει Θερμοπύλες.

Πρωταίτιοι του σημερινού δυστυχήματος είναι οι ξεπουλημένοι πολιτικοί του μνημονίου, που στοχεύουν στην οριστική διάλυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Άχρηστος εξοπλισμός και οχήματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει παλιοσίδερα εδώ και δεκαετίες, δεν αποσύρονται για λόγους "οικονομίας", δηλαδή για να πληρώνουμε ληστρικά επιτόκια στους διεθνείς τοκογλύφους. Την ίδια ώρα το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα δεν έχει κάνει ούτε μία περικοπή στα δικά του προκλητικά προνόμια και συνεχίζει να παρασιτεί εις βάρος ενός ολόκληρου Έθνους", αναφέρει η Χρυσή Αυγή. 


news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου