Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Προσάρτηση στην Ρωσία ψήφισε η βουλή της Κριμαίας


Μετά από ψηφοφορία, η βουλή της Κριμαίας αποφάσισε ομόφωνα ότι επιθυμεί απόσχιση της αυτόνομης περιοχής από την Ουκρανία και προσάρτηση στην Ρωσία, μια απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί μέσω δημοψηφίσματος, η διεξαγωγή του οποίου θα γίνει εσπευσμένα στις 16 Μαρτίου. 

Συμφωνήθηκε «να ενταχθούμε στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στο επίσημο κείμενο.

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το κτήριο της τοπικής βουλής, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα νέα, φωνάζοντας «Ρωσία!».

Πηγές στην βουλή της Κριμαίας είπαν στο BBC, ότι αναμένουν απάντηση της Μόσχας σε σχέση με το αίτημά τους για ένταξη στην Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί για το ψήφισμα και το συζήτησε σε σύσκεψη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας. Υπουργός από το Κίεβο πάντως εξέφρασε την άποψη ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία θα ήταν αντισυνταγματική.

Το ψήφισμα του κοινοβουλίου αναμένεται να αυξήσει την ένταση την ώρα που η Δύση προσπαθεί να φέρει Μόσχα και Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την αποκλιμάκωση.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την προσάρτηση ή όχι της Κριμαίας στην ρωσική ομοσπονδία με το οποίο θα επικυρωθεί ή θα απορριφθεί η απόφαση του κοινοβουλίου.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία, τα ερωτήματα που θα τεθούν μέσω του δημοψηφίσματος θα είναι δύο:
α) Είστε υπέρ του να γίνει η Κριμαία, έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
β) Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992; 

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας είναι τμήμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις της με το Κίεβο προσδιορίζονται βάσει διμερών συμφωνιών.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επισπεύδεται κατά ένα δεκαπενθήμερο, σε σχέση με την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Όπως μεταδίδει το RT, στο δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να εκφέρουν γνώμη και οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης, παρότι η πόλη απολαμβάνει ειδικό στάτους και δεν ανήκει επισήμως στην Κριμαία.

Η αυτόνομη χερσόνησος, όπου κυριαρχεί το ρωσικό στοιχείο (Ρώσοι 58,5% του πληθυσμού, Ουκρανοί: 24,4%, Τάταροι: 12,1% σύμφωνα με την απογραφή του 2001) έχει μετατραπεί σε νέο θέατρο συγκρούσεων μετά την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς.

Δ.Ρ. www.ethnos.gr (πηγές: RT, Reuters, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου