Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ο φόβος της πτήσης! Δέκα συμβουλές για να ξεπεράσετε τον φόβο της πτήσης!



Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από φόβο μέσα στα αεροπλάνα. Κυρίως ένας στους τρεις επιβάτες υποφέρει από πετοφοβία. 

Eκτιμάται ότι ποσοστό 10% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως εμφανίζει πετοφοβία ή φόβο κατά την διάρκεια της πτήσης. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο φόβος της πτήσης είναι να κατανοήσουμε το νοσηρό φόβο. Αυτός ο φόβος είναι τόσο ισχυρός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των ανθρώπων. Ήδη λίγο πριν την αναχώρηση της πτήσης εμφανίζονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, διάρροια, εμετό ή κρίσεις πανικού. 

Για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων δεν υπάρχει αυτό που λέμε «φιλικοί ουρανοί», καθώς υποφέρουν από τη λεγόμενη «φοβία για πτήσεις». Αυτή διαφέρει και ποικίλει ανά περίπτωση. Μπορεί να είναι ένα απλό άγχος ή ένας έντονος φόβος, που είναι ικανός να αποτρέψει ένα άτομο από το να μπει στο αεροπλάνο. Στην περίπτωση αυτοί, υπάρχουν δύο κατηγορίες: Αυτοί που φοβούνται τα αεροπορικά ατυχήματα και αυτοί που είναι κλειστοφοβικοί και είναι πιθανό να υποστούν μια κρίση πανικού μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου. 

Στο πρώτο τράνταγμα, χάνετε το χρώμα σας. Στο ταρακούνημα, γραπώνετε τα μπράτσα του αεροπορικού καθίσματος. Και όταν πια νιώθετε ισχυρές αναταράξεις, η καρδιά σας χτυπά δυνατά. Με δυο λόγια, ανήκετε στους χιλιάδες πετοφοβικούς επιβάτες που αγαπούν μεν τα ταξίδια αλλά απεχθάνονται τις πτήσεις. Δείτε με ποιους τρόπους θα «ξεγελάσετε» τη φοβία σας. 

Εδώ σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το πώς να καταπολεμήσετε το φόβο της πτήσης και να τον ξεπεράσετε. 

Ο φόβος της πτήσης είναι στο μυαλό μας


Στατιστικά, ένα αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς - ασφαλέστερο από ό, τι το αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο. Παρ' όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι έχουν το φόβο της πτήσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός, ότι το αεροπλάνο είναι ασυνήθιστο σε σχέση με το αυτοκίνητο. Από την άλλη στο αεροπλάνο οι χώροι είναι στενοί νιώθεις περιορισμένη και εγκλωβισμένη και μπορεί να είσαι και κλειστοφοβική. 'Οποιος φοβάται τα ύψη και αισθάνεται τον περιορισμό απλά πρέπει να προσπαθήσει να αφεθεί στα χέρια του πιλότου και του πλήρωματος. Για την εμφάνιση του φόβου της πτήσης είναι υπεύθυνη η φαντασία: η φαντασία οργιάζει μέσα στο αεροπλάνο ακόμη και πριν ή κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αργότερα αρχίζει κανείς να βάζει διάφορα στο μυαλό του, ότι θα μπορούσε να συμβεί η καταστροφή, ότι θα πέσει το αεροπλάνο και πολλά άλλα. Αυτά τα σενάρια παίζονται στο μυαλό σας πάντα κατά την διάρκεια μιας πτήσης. Αιτίες της.... ο Φόβος.

Αλλά γιατί έρχονται στo μυαλό μας τόσο αρνητικές ιδέες, όταν είμαστε μέσα στο αεροπλάνο;

Για παράδειγμα, μπορεί να είχατε ποτέ μια κακή εμπειρία όταν πετάξατε; Ίσως έχετε βιώσει ποτέ μια πτήση με δυνατές αναταράξεις ή έπρεπε να περιμένετε περισσότερο χρόνο πριν την απογείωση και περάσατε κάποια ταλαιπωρία; Τότε είναι φυσιολογικό να έχετε αρνητικές εμπειρίες και να δημιουργείτε μια ανήσυχη διάθεση κάθε φορά που πετάτε. Ωστόσο, μια κακή εμπειρία δική σας ή ενός άλλου προσώπου μπορεί να είναι η αιτία του φόβου της πτήσης. 

Τυπικά συμπτώματα του φόβου της πτήσης

Όποιος υποφέρει από τον φόβο της πτήσης αισθάνεται πολλές ημέρες πριν από την αναχώρηση πολύ χάλια με τον εαυτό του. Με την είσοδο στο αεροσκάφος ή και αργότερα έμφανιζονται πιο σοβαρά συμπτώματα. Πολλοι άνθρωποι αποφεύγουν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο και χρησιμοποιούν άλλα μέσα μεταφοράς ακόμα και αν είναι χρονοβόρο το ταξίδι τους. Ήδη στη σκέψη της προγραμματισμένης πτήσης έμφανιζονται συμπτώματα άγχους. Με την είσοδο σας στο αεροσκάφος αισθάνεστε, ότι έχετε πανικοβληθεί και τρέμετε ολόκληρη. Φοβάστε ότι θα πεθάνετε. Είστε ευερέθιστοι, νευρικοί και επιθετικοί. Επίσης είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους ήχους και στις μυρωδιές. Αισθάνεστε ένταση, τρέμουλο και εφίδρωση. Υποφέρετε από ταχυκαρδίες, δυσκολίες στην αναπνοή, εμβοές στα αυτιά και ζάλη. Συμπεριφέρεστε διαφορετικά από το συνηθισμένο: πίνετε πολύ αλκοόλ και παίρνετε ηρεμιστικά, μασάτε τα νύχια σας ή χτυπάτε τα δάχτυλα σας στο τραπέζι.

Καταπολέμηστε το φόβο της πτήσης 

Για να καταπολεμήσετε το φόβο της πτήσης, σημαντικό είναι κυρίως να έχετε εμπιστοσύνη στην τεχνολογία του αεροσκάφους. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν ειδικά σεμινάρια για τον φόβο, στα οποία δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνική πτυχή. Ένας πιλότος σας ενημερώνει στο σεμινάριο με λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον, σε ένα τέτοιο σεμινάριο μαθαίνετε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης. Στο τέλος του σεμιναρίου θα κάνετε και μια μικρή δοκιμαστική πτήση.


10 Συμβουλές για να ξεπεράσετε τον φόβο της πτήσης


Μπορείτε να ξεπεράσετε τον φόβο της πτήσης; Με  μερικές μικρές συμβουλές και κόλπα και σεμινάρια μπορείτε​ να εξασφαλίσετε  μία όμορφη πτήση. Αν είναι δυνατόν, να αρχίσετε λίγες εβδομάδες πριν από την αναχώρηση για την καταπολέμηση του φόβου σας.

Συμβουλή 1: 

Μείωσε το  άγχος 

Μια πτήση είναι μια νευρική κατάσταση για εσάς, οπότε φορτώνετε τον εαυτό σας με περιττό άγχος. Οργανωθείτε για να αποφύγετε το άγχος. Φτιαξτε την βαλίτσα σας νωρίς για να μην αγχωθειτε. Ιδιαίτερα αγχωτική είναι και η ημέρα της αναχώρησής σας, αν κάνετε το check-in σε απευθείας σύνδεση, ή τουλάχιστον αρκετά νωρίς από τον πάγκο του check-in. 

Συμβουλή 2: 

Το σωστό κάθισμα

Όποιος​ επιλέγει το σωστό κάθισμα μπορεί να μειώσει το αίσθημα του φόβου της πτήσης.  Ο φόβος της πτήσης είναι στενά συνδεδεμένος  με την κλειστοφοβία, θα πρέπει να επιλέξετε μια σωστη θέση στο αεροπλάνο. Έτσι μπορείτε να αποφύγετε τη φυσική αίσθηση του «εγκλεισμού» και  να μην φανταστείτε ούτε καν την ιλιγγιώδη θέα πίσω από το παράθυρο. 

Συμβουλή 3: 

Σημαντικό είναι πριν την πτήση σας να ενημερώνετε την αεροσυνοδό σας για τον φόβο σας. Έτσι αυτοι οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι και  μπορούν να σας αποσπάσουν την προσοχή σας και με ηρεμία. Και δεν χρειάζεται να έχετε ένα  επιπλέον άγχος πως να κρύψετε την νευρικότητα σας μπροστά από τους άλλους.

Συμβουλή 4: 

Αποφυγή πανικού

Αποδοχή του φόβου σας και μην προσπαθείτε να πολεμάτε εναντίον του. Είστε νευρική και αυτό είναι μια χαρά. Η άρνηση  του φόβου σας θα  σας κοστίσει περιττή ενέργεια. ΑΛΛΑ: Απαρνήσου απαισιόδοξα παιχνίδια του  μυαλού, όπως «Τι θα συμβεί αν ...», κτλ.

Συμβουλή  5:

Φάτε κάτι ελαφρύ πριν από την αναχώρηση. Ένα ελαφρύ γεύμα πριν από την πτήση σας βοηθά ενάντια σε ένα ζαλισμένο στομάχι. 

Συμβουλή 6: 

Η σωστή αναπνοή 

Βαθιές ανάσες είναι η λύση για να αποφύγετε τις κρίσεις πανικού. Τουλάχιστον εξίσου σημαντικό: Μόλις καθίσετε βάλτε και τα δύο πόδια σταθερά στο έδαφος. Αν φοβάστε τα ύψη, το να ακουμπάτε καλά τα  πόδια σας στο «έδαφος» μπορεί να κάνει θαύματα. 

Συμβουλή 7: 

Χαλαρωτική άσκηση

Η παρακάτω άσκηση είναι πολύ απλή και αποτελεσματική και  βοηθά ενάντια στο αίσθημα της δυσφορίας: Τραβήξτε προς τα πάνω το αυτί σας, κρατήστε το 10 δευτερόλεπτα και έτσι αφήστε την αναπνοή σας και αφήστε τους ώμους να χαλαρώσουν και πάλι εκπνοή. Μετά από 5 επαναλήψεις, θα πρέπει να αισθάνεστε πολύ  χαλαρή. Επίσης χαϊδέψτε την κοιλιά σας με  μια κυκλική κίνηση αυτό  ηρεμεί.

Συμβουλή 8:

Διάσπαση της προσοχής 

Ένα καλό βιβλίο και χαλαρωτική μουσική μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από το φόβο της πτήσης. Συνομιλήσετε με τους συνεπιβάτες σας, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή  χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο μέσο ψυχαγωγίας. 

 Συμβουλή 9:

Στη χειρότερη περίπτωση η βαλεριάνα, οι  σταγόνες, τα ελαφρά ηρεμιστικά (που προβλέπονται από το γιατρό) μπορούν  να βοηθήσουν ενάντια στο φόβο της πτήσης. Συχνά όμως, ακόμη και η βεβαιότητα της ύπαρξης φαρμάκων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη χειραποσκευή σας είναι αρκετό!

Συμβουλή 10: 

Επαγγελματική βοήθεια

Αν καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οπως η AUA, η Αirberlin και η Lufthansa διοργανώνουν σεμινάρια για τον φόβο της πτήσης. Ακόμη και ειδικευμένοι συμβούλοι και DVD μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε να ελέγχετε το φόβο σας.

Σας ευχόμαστε όμορφες και  χαλαρωτικές πτήσεις!

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου