Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Διατροφή και Υγεία!

 
Η διατροφή είναι ήδη από τη γέννηση μας ένα σημαντικό κομμάτι της ζωή μας. Η καθημερινή μας διατροφή υπόκειται σε πολλούς κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Το φαγητό παρέχει στο σώμα  μας πολλές βασικές ουσίες που χρειάζεται για την διατήρηση της υγείας.
 
Ισορροπημένη διατροφή - ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς ζωής. 
 
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας σημαντικός ακρογωνιαίος λίθος της υγείας και της ευημερίας. Τρώμε  ότι χρειάζεται το σώμα μας και έτσι του παρέχουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Γιατί τρώμε; πότε τρώμε; πόσο και πώς τρώμε;  Όλα επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Αντιλήψεις, τα συναισθήματα και μια σειρά από κοινωνικές και ψυχολογικές πτυχές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας.

Γιατί πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπη, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και νερό; Γιατί έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα μας και μας παρέχουν  κάθε μέρα  ζωτικές ουσίες που δίνουν ενέργεια και διατηρούν το σώμα μας υγιεί και δυνατό. Το φαγητό είναι «βέλτιστο» και τροφοδοτεί τον οργανισμό με όλα τα θρεπτικά συστατικά στην απαιτούμενη ποσότητα που το σώμα χρειάζεται για να αντισταθμίσει και να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες. Επίσης, παρέχει και την ενέργεια που απαιτείται για το σκοπό αυτό. 

Η σωστή διατροφή : 


Άφθονο νερό

Προκειμένου  το σώμα να είναι κατάλληλα ενυδατωμένο θα πρέπει να πίνουμε καθημερινά 1,5 έως 2 λίτρα νερό. Το καλύτερο είναι το (μεταλλικό) νερό, ο χυμός φρούτων ή λαχανικών χωρίς ζάχαρη με  βότανα και φρούτα, καθώς και το τσάι. Κλασσικό για τον αθλητισμό και την καθημερινή ζωή είναι ο χυμός μήλου. 

Πέντε  μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα 

Σε μια υγιεινή διατροφή τα φρούτα και τα λαχανικά δεν μπορούν να λείπουν. Ιδανικό είναι τρεις μερίδες λαχανικών και δύο μερίδες φρούτων κάθε μέρα. Μια μερίδα λαχανικών είναι π.χ. μια χούφτα  καρότα, δύο χούφτες σαλάτα ή ένα ποτήρι χυμό λαχανικών. Ως μερίδα για τα  φρούτα είναι ένα μήλο, μια χούφτα μούρα ή ένα ποτήρι χυμό φρούτων, αλλά οι χυμοί θα πρέπει να γίνονται χωρίς προσθήκη ζάχαρης! Ακόμη και τα  αποξηραμένα φρούτα ή οι ξηροί καρποί (ανάλατους και μη καβουρντισμένους) μπορούν  να αντικαταστήσουν μια μερίδα φρούτων.

Υδατάνθρακες

Παρά το γεγονός ότι οι υδατάνθρακες έχουν έρθει σε ανυποληψία τον τελευταίο καιρό ως τρόφιμα που παχαίνουν, πολλοί ειδικοί διατροφολόγοι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να λείπουν απο  μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, είναι σημαντικό με ποια μορφή τα τρώμε. Συνιστώμενη είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι, ζυμαρικά), καθώς προσελκύουν χαμηλότερη έκκριση ινσουλίνης. Ένα άλλο όφελος για την υγεία είναι οι ίνες και οι βιταμίνες που περιέχονται σε ολόκληρους κόκκους. 

Ακόρεστα λίπη

Τα ακόρεστα λίπη τα χρειαζόμαστε για πολλές μεταβολικές διαδικασίες. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας τακτικά το ελαιόλαδο. Ξηροί καρποί και σπόροι, όπως καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσποροι θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας υγιεινής διατροφής. Για να το κάνετε αυτό: δύο φορές την εβδομάδα να τρώτε  ψάρια όπως τον σολομό, τη ρέγκα και το σκουμπρί. 

Ευέλικτη διατροφή

Κάθε (υγιείς) φαγητό έχει τη δική του σειρά  θρεπτικών ουσιών. Για να επωφεληθεί κανείς από τις βιταμίνες, τα  μέταλλα και πολλά άλλα, θα πρεπει να τρώει πολύχρωμα λαχανικά όπως το κόκκινο (για παράδειγμα, η ντομάτα.), πράσινα και λευκά λαχανικά  (π.χ. το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι ).

Τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη 

Ενα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης και να προωθήσει την αποθήκευση λίπους. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να τρώμε το βράδυ τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες. Τα αυγά, τα ψάρια για την ενίσχυση του μεταβολισμού και να αποτρέψουμε τη διάσπαση της μυϊκής μάζας. Επιπλέον, τα ψάρια περιέχουν άφθονο ιωδίο, το οποίο συχνά λαμβάνεται πολύ λίγο. Προσοχή όμως: Η πρωτεΐνη σας κρατά ξύπνιο! Όποιος έχει προβλήματα με τον ύπνο θα πρέπει να μειώσει το βράδυ την πρωτεΐνη.

Λευκά Κρέατα

Ναι. αλλά όχι πάρα πολλά! Δεν θα πρέπει όμως να υπάρχουν καθημερινά στο πιάτο μας. Δοκιμάστε  μια φορά πολλά πιάτα για χορτοφάγους. Θα βρείτε κουζίνα με λιγότερο κρέας και δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι βαρετή! 

Η συμβουλή μας: Επιλέξτε να τρώτε λιγότερο επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά. Για όποιον τρώει πολύ κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, πρόβειο), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο  και ενδεχομένως τον καρκίνο στο πάγκρεας και τον καρκίνο του προστάτη. Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα σε μια μελέτη του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), σύμφωνα με την οποία όλα τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά ταξινομούνται ως καρκινογόνα. 

Χωρίς άγχος απόλαυση 

Ξέρετε πάρα πολύ καλά, όταν τρώτε γρήγορα ένα σάντουιτς στο δρόμο, ή κατά την διάρκεια της εργασίας... ας το παραδεχτούμε, δεν νιώθετε  πραγματικά ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αν στη συνέχεια αναζητάτε την τροφή στο στομάχι. Επιπλέον, ο κίνδυνος αυξάνεται με τα πρόχειρα φαγητά. Ως εκ τούτου, είναι λογικό τόσο για την υγεία σας, καθώς και για τον χαρακτήρα σας, να τρώτε με  ηρεμία και  απόλαυση.

Αποφεύγουμε διατροφικές ατασθαλίες

Το πρωί ένα καφέ, για το μεσημεριανό γεύμα δεν  υπάρχει χρόνος και το βράδυ δημιουργούνται οι λεγόμενοι πόθοι ή ατασθαλίες. Και ήδη σε σύντομο χρονικό διάστημα έχετε φάει  (πάρα πολύ). Εάν γνωρίζετε αυτό από προσωπική εμπειρία - δεν είστε μόνοι και υπάρχει μια φυσιολογική αντίδραση του σώματός σας. Πάρτε το σαν ένα μήνυμα που έχετε φάει όλη την ημέρα, αλλά η  ποσότητα ήταν πολύ μικρή. Και έτσι το βράδυ ο οργανισμός πέφτει σε ατασθαλίες, για να συμπληρώσει τα κενά της ημέρας. Όλοι γνωρίζουμε, ότι το βράδυ δεν πρέπει να τρώμε πολύ και συνήθως κάποια ελαφριά σνακ όπως ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι. Αν τρώτε τρείς ή πέντε φορές την ημέρα, οι τροφές δίνουν στο σώμα σας ενέργεια και οι λεγόμενες ατασθαλίες δεν μπορούν να προκύψουν κατά την διάρκεια της νύχτας.

Αποφύγετε τα πρόσθετα

Πάτε μία φορά στο σούπερ μάρκετ και κοιτάξετε τη λίστα των συστατικών ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, γιατί είναι συχνά δύσκολο να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Κυρίως όμως αυτό είναι μια ένδειξη ότι περιέχουν πολλά πρόσθετα. Είναι καλύτερα να μαγειρέυουμε  φρέσκα υλικά: Το λιγότερο και φρέσκο είναι... τόσο και το καλύτερο!

Καταναλώστε αλάτι με μέτρο

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου, του βασικού συστατικού του αλατιού, σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Για τον λόγο αυτό προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού κατά την επεξεργασία των τροφίμων και επιλέξτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Επιπλέον, στο εμπόριο κυκλοφορούν υποκατάστατα άλατος χαμηλά σε νάτριο.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται όλες οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας και προλαμβάνονται διατροφικές ελλείψεις. 

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου