Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΠΓΔΜ: Εισβολή οπαδών του Γκρουέφσκι στη Βουλή



Η εκλογή, για πρώτη φορά, Αλβανού προέδρου στο κοινοβούλιο, εξόργισε τους διαδηλωτές. Γρονθοκοπήθηκε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Τραυματίστηκαν ακόμη τρεις βουλευτές.

Εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν την Πέμπτη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής. 

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ' έξω, και υποστήριζε τον κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια.


Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα. Εκτός από τον Ζάεφ, τραυματίστηκαν και άλλοι τρεις βουλευτές.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της πΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.


Η χώρα από τον περασμένο Δεκέμβριο και το μη τελεσίδικο αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν τότε, είναι "καζάνι που βράζει". Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σχεδόν επί καθημερινής βάσης, με τους πολίτες να αντιτίθενται σε συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ και της αλβανικής μειονότητας, θεωρώντας τους τελευταίες απειλή για την ενότητα της πΓΔΜ.


(Φωτό: AP Photo/Boris Grdanoski)
News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου