Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ζημιά εκατομμυρίων για το Δημόσιο από απάτη με αγορές κινητών μέσω internet


Κύκλωμα που διακινούσε φτηνά κινητά τηλέφωνα αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές, κυρίως μέσω διαδικτύου, εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο και δημιουργώντας ζημία εκατομμυρίων ευρώ, έπεσε στα «δίχτυα» των Αρχών.

Η αστυνομία διενεργούσεπολύμηνες έρευνες πριν καταφέρει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας να εξαρθρώσει το κύκλωμα, που δρούσε τα τελευταία 4 χρόνια. Τα μέλη της ομάδας είναι κυρίως πακιστανικής και μπαγκλαντεσιανής υπηκοότητας, εμπλέκονται όμως και Έλληνες.

Έγιναν 10 συλλήψεις μελών του κυκλώματος (επτά αλλοδαποί και τρεις Έλληνες). Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ακόμη ένα άτομο, που αναζητούνταν για άλλη υπόθεση. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 12 άτομα, (τρεις που αναζητήθηκαν αλλά δεν βρέθηκαν και άλλοι οκτώ Έλληνες και μια αλλοδαπή).

Μεταξύ των 10 συλληφθέντων, οι οποίοι εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης της Οικονομικής Αστυνομίας, την Τετάρτη, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, είναι και τα τρία ηγετικά στελέχητου κυκλώματος, οι οποίοι είναι αλλοδαποί.


Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα τρία ηγετικά στελέχη είχαν συστήσει την ομάδα από τον Μάρτιο του 2013. Από τότε «στρατολογούσαν» κυρίως ομοεθνείς τους και στην συνέχεια, με πλαστά ή κλεμμένα πακιστανικά διαβατήρια και άλλα έγγραφα, εξαπατούσαν υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζών και δημιουργούσαν εικονικές ατομικές επιχειρήσεις εμπορίας κινητών τηλεφώνων.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους προκύπτει ότι τα αρχηγικά μέλη, ανέθεταν σε μέλη της οργάνωσης (κυρίως αυτών που είχε επικολληθεί η φωτογραφία στα πλαστά έγγραφα) και σε άλλα πρόσωπα τα οποία εφοδίαζαν με ψευδείς εξουσιοδοτήσεις, να τα καταθέσουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου όπως Δ.Ο.Υ., Ο.Α.Ε.Ε, Ε.Φ.Κ.Α., Εμπορικά Βιομηχανικά Επιμελητήρια κ.α καθώς και σε Τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας, παραπλανώντας και εξαπατώντας τους αρμόδιους υπαλλήλους, οι οποίοι κατά περίπτωση προέβησαν στην έκδοση διοικητικών και άλλων πράξεων.


Μέσω των εταιρειών, τις οποίες άλλαζαν συνεχώς, πετύχαιναν την έγκριση για ενδοκοινοτικές αποκτήσεις κινητών τηλεφώνων από τις χώρες της Ε.Ε., τα οποία πωλούσαν μέσω διαδικτύου σε χαμηλές τιμές, χωρίς να πληρώνουν τίποτα επί της ουσίας. Ταυτόχρονα πετύχαιναν και παράνομες νονιμοποιήσεις αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς και τα στοιχεία που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα, οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ,ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υφίσταται υπόκρυψη εισοδημάτων 5.900.000 ευρώ και ανακριβής δήλωση εισροών (εικονικές αγορές εμπορευμάτων) 11.300.000 ευρώ περίπου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των ενδοκοινοτικά αποκτηθέντων εμπορευμάτων ανέρχεται, κατά προσέγγιση, στο ποσό των 58.000.000 ευρώ περίπου.


Χαρακτηριστικό είναι ότι, ένα από τα αρχηγικά μέλη είχε αναπτύξει επιχειρηματική συνεργασία με πολυάριθμες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο χονδρικό εμπόριο ειδών κινητής τηλεφωνίας και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, οι οποίες είχαν τις έδρες τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχαν την έγκριση για πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών παραδόσεων στη χώρα μας.

Σε βάρος των συλληφθέντων και των συνεργών τους σχηματίστηκεδικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και απάτης κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης της νομοθεσίας για τα σήματα, τις φορολογικές διαδικασίες, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς επίσης της νομοθεσίας για τον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.


Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Ειδικό Ανακριτή.


πηγή φωτογραφιών: astynomia.gr
astynomia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου