Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και ψηφιακής πολιτικής της κυβέρνησης Μανουέλ Βαλς, Εμμανουέλ Μακρόν, είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Ο ίδιος, όπως και η δεύτερη επικρατέστερη υποψήφια, Μαρίν Λεπέν, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την 7η Μαΐου.
Ο ίδιος, όπως και η δεύτερη επικρατέστερη υποψήφια, Μαρίν Λεπέν, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την 7η Μαΐου.
Τα επίσημα αποτελέσματα
Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λεπέν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%. Υπενθυμίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον Μακρόν ελαφρύ προβάδισμα έναντι της Λεπέν.
Μακρόν: Γυρίζουμε σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή
«Σήμερα γυρίζουμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.
Λεπέν:«Θέμα αυτών των εκλογών είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση»
Από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της που της έδωσαν τη νίκη για το δεύτερο γύρο.
«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό.
Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας».
«Δεν διέφυγε από κανέναν Γάλλο», πρόσθεσε, «ότι το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να ήταν αυτή η εκστρατεία. Θα λάβει όμως χώρα τώρα αυτή η πολιτική συζήτηση- αντιπαράθεση. Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας.
Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών.
Η άλλως επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια (...) αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν μπροστά στους γεμάτους ευφορία οπαδούς της.
Παραδέχθηκε την ήττα του ο Φιγιόν
Ο Φρανσουά Φιγιόν παραδέχθηκε την ήττα του και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει την χώρα στην αποτυχία.
«Παραμένετε ενωμένοι» δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν, «μην διασκορπίζεστε και μείνετε αποφασιστικοί, πιστέψτε με η Γαλλία έχει ανάγκη τη δύναμή σας.
Στο μεταξύ, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτό που είναι ωφέλιμο για τη χώρα μας. Δεν σας το λέω με ελαφριά καρδιά αλλά η αποχή δεν είναι στα γονίδιά μου, κυρίως όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει την εξουσία. Το κόμμα αυτό το Εθνικό Μέτωπο, που ιδρύθηκε από τον Ζαν Μαρί Λεπέν, είναι γνωστό για την βία και έλλειψη ανοχής. Το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμά του θα οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση και σε αυτό το χάος θα πρέπει να προστεθεί και το χάος με την έξοδο από την Ευρώπη. Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαίρεση στη Γαλλία.
Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε κατά της ακροδεξιάς, θα ψηφίσω επομένως για τον Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους οπαδούς.
«Εκτιμώ ότι είναι υποχρέωσή μου να σας το πω με ειλικρίνεια ότι ανήκει πλέον σε εσάς να αποφασίσετε με τη συνείδηση σας για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα σας και για τα παιδιά σας», κατέληξε.
Ο Μελανσόν δεν δίνει γραμμή υπέρ υποψηφίου στον δεύτερο γύρο
Με εμφανή δυσαρέσκεια ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε στους οπαδούς του ότι « το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν».
Κατηγόρησε τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο « για τους οποίους χαίρονται οι ολιγάρχες» όπως είπε, ότι έχουν προγράμματα «που δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την οικολογική απειλή, η την απειλή που βαραίνει στον ανθρώπινο πολιτισμό».
Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές, με το ύφος και τον τρόπο του ο Ζαν Λικ Μελανσόν, παρέμεινε «ανυπότακτος» μέχρι τέλους, όπως το σύνθημα της καμπάνιάς του.
Αποδέχεται μεν το αποτέλεσμα και την ήττα του, αρνείται όμως να διαλέξει για το δεύτερο γύρο και καλεί τα 450.000 άτομα που είναι στη βάση του κινήματός του να εκφράσουν την άποψή τους.
Έχοντας πετύχει το τριπλάσιο ποσοστό (19,3%) από αυτό του υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος του Μπενουά Αμόν (6,2%) είναι πλέον εκ των πραγμάτων ο επικεφαλής της διαμαρτυρόμενης αριστεράς.
Σε δεδομένη στιγμή επομένως θα πρέπει να εξηγήσει ποια θα είναι η πορεία του και ποιες οι επιλογές του για αυτήν την αριστερά.
Τι γράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος
Ο ευρωπαϊκός Τύπος χαιρετίζει την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ορισμένες εφημερίδες ωστόσο θεωρούν ότι η παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου αποτελεί απειλή.
Βρετανία
Ο Guardian θεωρεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την «καλύτερη ελπίδα μίας μεγάλης χώρας με σοβαρά προβλήματα», αλλά θεωρεί ότι «η απειλή που θέτει η άκρα δεξιά δεν έχει σβήσει».
Οι Financial Times βλέπουν ήδη την «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ο 39χρονος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί.
Γερμανία
Επιφυλακτική η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία κατακερματισμένη» ότι «περισσότερο από το 40% των Γάλλων ψήφισαν υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Η νίκη του Μακρόν είναι τόσο περιορισμένη που στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές (2007, 2012) δεν θα είχε φθάσει στον δεύτερο γύρο».
Για το περιοδικό Der Spiegel, η επιτυχία του κεντρώου υποψήφιου είναι «ηχηρό χαστούκι στον πολιτικό μηχανισμό. Η εκλογή του στον δεύτερο γύρο έβγαλε από τη μέση, τουλάχιστον προσωρινά, παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, τους συντηρητικούς Γκωλιστές Les Républicains, όπως και τους κυβερνώντες σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ».
Βέλγιο
Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Le Soir θεωρεί ότι οι Γάλλοι «έκαναν την επανάστασή τους, απορρίπτοντας , α λα Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και πολιτικούς, της δεξιάς όπως και της αριστεράς , για να θέσουν αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος».
Ελβετία
Η εφημερίδα Le Temps, επαναφέροντας τον όρο «νέο σύνορο», που είχε χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ελπίζει σε μία νίκη του Εμανουέλ Μακρόν: «Αυτός ο νέος πρόεδρος, ούτε καν 40 ετών, μπορεί να δώσει ένα νέο σύνορο στην Γαλλία και να βελτιώσει την τύχη των Γάλλων». Ομως η εφημερίδα θεωρεί ότι «με το Εθνικό Μέτωπο, οι απόγονοι της Γαλλίας των συνεργατών και της γαλλικής Αλγερίας βρίσκονται στις πύλες της εξουσίας».
Πολωνία
Η Gazeta Wyborcza χαιρετίζει την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιβιώσει του διαζυγίου που μόλις ξεκίνησε με την Βρετανία, Αλλά το +Frexit+ θα ενταφίαζε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Αυτό ακριβώς είχε ανακοινώσει η Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου