Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Αλλεργία; Ποιος είναι ο κίνδυνος αλλεργιών; Ποιά είναι τα πιθανά συμπτώματα;

Με τον ερχομό της Άνοιξης, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τα κρούσματα με αλλεργικά συμπτώματα σε πολλούς ανθρώπους. Μερικοί ανθρώποι είναι αλλεργικοί στη γύρη, άλλοι στη σκόνη, άλλοι


σε τρόφιμα και άλλοι αντιδρούν στο τσίμπημα της σφήκας.

Η αλλεργία είναι μια υπερβολική αντίδραση του αμυντικού συστήματος του οργανισμού σε ένα, κατά τα άλλα, αθώο αντιγόνο, δηλαδή μια πρωτεϊνη που ονομάζεται αλλεργιογόνο. Στην αλλεργία οι παθολογικές καταστάσεις είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η φαγούρα, το κάψιμο στα μάτια, το αλλεργικό άσθμα, οι δερματικές αντιδράσεις, η αναφυλαξία και η γαστρεντερική δυσφορία.


Οι γιατροί διακρίνουν τέσσερις τύπους της αλλεργίας που προκαλούνται από διάφορους μηχανισμούς στο σώμα.

Ανάλογα με τον τύπο η αλλεργική αντίδραση λαμβάνει χώρα αμέσως μετά από λίγα λεπτά έως και ώρες ή ημέρες μετά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες οδηγούν σε αναφυλακτικό σοκ, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως. 

Τέσσερις τύποι αλλεργιών:

Ο τύπος Ι, που καλείται και αναφυλακτικός. Είναι άμεση η εμφάνιση αλλεργίας, το κύριο υπεύθυνο αντίσωμα που την προκαλεί είναι η ΙgE και χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτού του τύπου είναι η αναφυλαξία από φάρμακα, από δηλητήριο εντόμων, ορισμένοι τύποι βρογχικού άσθματος, η αλλεργική ρινίτιδα και η κνίδωση. 

Ο τύπος ΙΙ ή κυτταροτοξικός. Τα υπεύθυνα αντισώματα είναι είναι τα IgG &  τα IgM, τα οποία προκαλούν κυτταρική καταστροφή. Είναι ο τύπος της αλλεργίας που παρατηρείται στις αιμολύσεις από μετάγγιση και στις αιμολύσεις αυτοάνοσου τύπου. 

Ο τύπος ΙΙΙ ή τύπου ορονοσίας. Τα υπεύθυνα αντισώματα είναι τα IgG & τα IgM, τα οποία όμως σε αυτήν την περίπτωση δρουν προκαλώντας βλάβες στα αγγεία. Παραδείγματα αυτού του τύπου είναι η ορονοσία (συστηματική αλλεργική αντίδραση που εμφανίζεται 2-3 εβδομάδες μετά τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου ή ορού και χαρακτηρίζεται από πυρετό, κνιδωτικό εξάνθημα, έμετους και σε σπάνιες περιπτώσεις από σοβαρή νευροπάθεια, νεφροπάθεια και αγγειίτιδα) και η αλλεργική δερματίτιδα από επαφή. 

Ο τύπος ΙV ή επιβραδυνόμενος ή αντίδραση τύπου φυματίνης, ο οποίος παρατηρείται όταν έχουμε απόρριψη κάποιου μοσχεύματος και σε παθήσεις όπως είναι η φυματίωση ή οι μυκητιάσεις. Εμφανίζεται μετά από αρκετό χρονικό διάστημα από την επαφή με τον ερεθιστικό παράγοντα και φαίνεται ότι στη γένεσή της παίζει σημαντικό ρόλο η κυτταρική ανοσία ( δηλ τα Τ λεμφοκύτταρα). 

Τι προκαλούν τις αλλεργίες

Οι αλλεργίες προκαλούνται ως επί το πλείστον από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης από τη γύρη των χόρτων, τα κατοικίδια ζώα (είναι η τρίτη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης αλλεργικών συμπτωμάτων, με το 40% των ασθματικών παιδιών να είναι ευαισθητοποιημένα στα αλλεργιογόνα των γάτων και των σκύλων), τα δέντρα ως συνήθη εκλυτικό παράγοντα της πρώιμης ανοιξιάτικης αλλεργικής ρινίτιδας, τους μύκητες που πυροδοτούν αλλεργική ρινίτιδα το φθινόπωρο, ενώ τα σπόρια τους βρίσκονται πολύ συχνά στην ατμόσφαιρα και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές κρίσεις άσθματος, καθώς και τις τροφικές αλλεργίες. Το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τώρα τα φιστίκια είναι σημαντικές αιτίες τροφικών αλλεργιών, ενώ οι χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις. 

Ποιος είναι ο κίνδυνος αλλεργιών; 

Οι αλλεργίες υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας. 

Οι αλλεργίες προκαλούν το θάνατο 180.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, παγκοσμίως, ενώ 300.000.000 άνθρωποι πάσχουν από άσθμα.
Αλλεργική ρινίτιδα, τροφικές αλλεργίες ή αλλεργικό άσθμα; Για να μάθετε ποια αλλεργία είναι παρούσα, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη η επίσκεψη στο γιατρό, ο οποίος ξέρει πότε συμβαίνουν τα συμπτώματα του κάθε ασθενή και πότε χειροτερεύουν. 

 Το πιο σημαντικό μέτρο για τη θεραπεία της αλλεργίας

Για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της αλλεργίας σε μόνιμη βάση είναι απαραίτητη μια πιο σύνθετη επεξεργασία: η απευαισθητοποίηση στην οποία το σώμα μαθαίνει να ανέχεται σιγά-σιγά όλο και μεγαλύτερες δόσεις του αλλεργιογόνου. Εάν έχετε αλλεργία, μπορείτε να κάνετε κάτι για να αποτρέψετε μια αλλεργική αντίδραση, ανάλογα με το ποια αλλεργία έχετε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η επαφή με την αλλεργιογόνα ουσία.

6 τροφές για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά της αλλεργίας

1. Μήλο

Το μήλο περιέχει κερσετίνη (βαλανοκετόνη), ένα φλαβονοειδές που προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση. Οι πολυφαινόλες του μήλου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

2. Μπρόκολο

Εκτός από κερσετίνη, το μπρόκολο περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, μια σύνθετη ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η σουλφοραφάνη είναι αντιοξειδωτική κι έτσι καταπολεμά τις φλεγμονές στο αναπνευστικό, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση του άσθματος, της αλλεργίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

3. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Συγκεκριμένα, εξουδετερώνουν την επίδραση των Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της φλεγμονής.

4. Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει κερσετίνη και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε ο οργανισμός να αντιστέκεται πιο σθεναρά στα αλλεργιογόνα.

5. Ξηροί καρποί

Τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών, κυρίως τα ωφέλιμα λιπαρά που μας παρέχουν, καταστέλλουν τις φλεγμονές στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας και του λαιμού.

6. Γιαούρτι

Τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορούν να περιορίσουν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού και παράλληλα καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα. 

Αντιμετώπιση των αλλεργιών με φάρμακα


Οξεία αλλεργικά συμπτώματα μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Ανάλογα με το είδος του φαρμάκου οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προληφθούν ή να μετριασθούν. Επιπλέον, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ συστηματικής​ και τοπικής​ φαρμακευτικής αγωγής.

Τα συστηματικά φάρμακα λειτουργούν για ολόκληρο τον οργανισμό, η επίδραση της τοπικής φαρμακευτικής αγωγής είναι περιορισμένη για την περιοχή του σώματος.

Τυπικά παραδείγματα των τοπικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της θεραπείας της αλλεργίας είναι οι ρινικές σταγόνες, οι οφθαλμικές σταγόνες και το σπρέι για το άσθμα.

Τα συστημικά φάρμακα  χορηγούνται συνήθως υπό τη μορφή δισκίων ή ενέσεις. Για τη θεραπεία της οξείας αλλεργίας χορηγούνται ειδικά αντιισταμινικά, όπως κετιριζίνη ή λοραταδίνη. Δεδομένου ότι είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγή και έχουν λίγες παρενέργειες, οπότε αν επιτευχθεί επαρκής ανακούφιση των συμπτωμάτων συχνά  χρησιμοποιούνται κορτικοστεροειδή. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα της φαρμακευτικής αγωγής των συμπτωμάτων της αλλεργίας είναι συνήθως η σχετικά γρήγορη έναρξη δράσης και η επακόλουθη ταχεία μείωση της ψυχολογικής πίεσης. 

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου