Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ιταλία: Απειλές και αφορμές για διάλυση της κυβέρνησης




Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι, ανακοίνωσε πως το κόμμα του πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία. Υπενθυμίζεται πως η Κεντροδεξιά έχει απειλήσει την Κεντροαριστερά πως αν η κεντροαριστερά ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Μπερλουσκόνι η κυβέρνηση συνεργασίας (Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς) «θα πέσει». Οι «περιπέτειες» του Μπερλουσκόνι με τη δικαιοσύνη οδηγούν την Ιταλία σε μια νέα πολιτική κρίση και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές επανέρχονται στο τραπέζι.
«Το Δημοκρατικό Κόμμα θα σεβαστεί τον νόμο. Είναι σαφές ότι θα ψηφίσουμε υπέρ της αποπομπής του Μπερλουσκόνι και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση στο εσωτερικό του κόμματος», δήλωσε ο Γκουλιέλμο Επιφάνι και πρόσθεσε πως «η απόφαση αυτή πηγάζει από τον σεβασμό στην αρχή της νομιμότητας και δεν σχετίζεται με την επιθυμία να επιτευχθεί η εξόντωση ενός πολιτικού αντιπάλου διά της δικαστικής οδού».

Ένα νέο ακόμα σημείο έντασης μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς είναι ο φόρος ιδιοκτησίας, Οι Μπερλουσκονικοί ζητούν την άμεση κατάργηση του φόρου ιδιοκτησίας για να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Λέτα.

«Αν δεν καταργηθεί εξ ολοκλήρου ο φόρος ιδιοκατοίκησης μέχρι την επόμενη Τετάρτη, η κυβέρνηση Λέτα θα πρέπει να πέσει», είναι το μήνυμα των αλλεπάλληλων συσκέψεων που είχε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τους συνεργάτες του, το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με ανταπόκριση από την ιταλική πρωτεύουσα της Deutsche Welle.

«Μια κυβερνητική κρίση, σε αυτή την φάση, είναι σενάριο παραφροσύνης», δηλώνει σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα και το κόμμα του, οι «Δημοκρατικοί», κάνουν γνωστό ότι «μπορεί να καταργηθεί μόνο το 70% του φόρου ιδιοκατοίκησης, γιατί η χώρα έχει και άλλες επείγουσες ανάγκες». «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς, οι τόνοι πρέπει να πέσουν άμεσα», υπογραμμίζει ο κεντροαριστερός υφυπουργός Οικονομικών Στέφανο Φασσίνα.

Στο δημοσίευμά της η Deutsche Welle αναφέρει πως η μπερλουσκονική παράταξη, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει ένα πρόσχημα οικονομικού χαρακτήρα, όπως τον φόρο ιδιοκατοίκησης, για να εκδικηθεί τους κυβερνητικούς συμμάχους που δεν βοηθούν να παραμείνει ο Σίλβιο, γερουσιαστής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή δύο είναι οι κύριες εναλλακτικές: ενδοκυβερνητική σύγκρουση και προσφυγή στις κάλπες τέλη Νοεμβρίου ή νέα αναζήτηση συμβιβασμού, με πιθανότητα να εκφραστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για το αν ο Μπερλουσκόνι πρέπει όντως να εκπέσει από το αξίωμα του γερουσιαστή.
 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου