Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Spiegel: Ανίκανοι οι Έλληνες πολιτικοί να κάνουν μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις πιέσεις της Τρόικας





“Απαραίτητες” είναι οι πιέσεις της Τρόικας στην Ελλάδα, σύμφωνα με το “Spiegel”, που υποστηρίζει ότι η ελληνική πολιτική σκηνή δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις απειλές των δανειστών ότι θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση, ενώ κατηγορεί και τον Αντώνη Σαμαρά για την πολιτική που... πουλάει.

Σε άρθρο του, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως οι λαοί της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, “αναγκάζονται να ρισκάρουν δισεκατομμύρια για τους Ελληνες, τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς”, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μια ισχυρή πολιτική στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς όλα τα κράτη-μέλη ξόδευαν περισσότερα από όσα μπορούσαν, επειδή δεν υπήρχε μια ισχυρή πολιτική.

Στη συνέχεια, το Spiegel επιτίθεται και στον Αντώνη Σαμαρά χρησιμοποιώντας μια θεωρία του πολιτικού επιστήμονα Ρόμπερτ Πούτμαν, πως “οι πολιτικοί πρέπει να ''πουλούν'' τους στόχους τους, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό”.

Ωστόσο, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως “πολύ συχνά ο ένας στόχος είναι εναντίον του άλλου- όπως όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει πως προσωπικά είναι κατά των δρακόντιων περικοπών του προϋπολογισμού, αλλά τον αναγκάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι του”.

Φυσικά, γίνεται αναφορά και στις στις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως “είναι τόσο εμφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όσο και το γεγονός πως η πολιτική της σκηνή είναι ανίκανη να τις πραγματοποιήσει χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό. Η πίεση αυτή αποδίδει μόνο όταν τους δίνουμε την βοήθεια κομμάτι- κομμάτι. Γιατί οι Ελληνες πολιτικοί να μπορούν να επιβάλλουν δημοσιονομική πειθαρχία ή να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις όταν ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στην απεριόριστη πίστωση από το εξωτερικό; Η απειλή της παύσεως πληρωμών είναι το μόνο όπλο της Τρόικα, όταν επισκέπτεται την Αθήνα”.

Επιπλέον, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως η εκταμίευση των δόσεων υπό την “απειλή” των μεταρρυθμίσεων, το μόνο που πετυχαίνει είναι ένας “πολύ μικρός ρυθμός αλλαγής σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο ακόμη και οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν πως έχει καταρρεύσει”.
 
newsit
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου