Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Συρία: Δέχθηκαν πυροβολισμούς οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, αλλά συνέλεξαν δείγματα

Η ομάδα των ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έγινε στόχος ελεύθερων σκοπευτών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του διεθνούς αυτού οργανισμού, καθώς μετέβαινε στο σημείο όπου καταγγέλθηκε ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα. Κρίσιμη εβδομάδα για τις διεθνείς εξελίξεις.


Η ομάδα των ειδικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έγινε στόχος ελεύθερων σκοπευτών, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του διεθνούς αυτού οργανισμού, καθώς μετέβαινε στο σημείο όπου καταγγέλθηκε ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα την περασμένη εβδομάδα. Κρίσιμη εβδομάδα για τις διεθνείς εξελίξεις.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Συρία επέστρεψαν σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό, αφού επισκέφθηκαν μια τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε χρήση χημικών όπλων, κοντά στην πρωτεύουσα.

Αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, είδαν τα έξι οχήματα που αποτελούσαν την αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών να επιστρέφουν στο ξενοδοχείο Four Seasons, στο κέντρο της Δαμασκού. Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την επίσκεψή τους στο προάστιο Μουανταμίγια της πρωτεύουσας.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη ωστόσο είπαν ότι κατά τη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψής τους στη Μουανταμίγια οι ειδικοί συνέλεξαν δείγματα και συναντήθηκαν με τραυματίες από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας η οποία, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Νωρίς το πρωί, ενώ κατευθύνονταν στη Μουανταμίγια, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μπήκαν στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη βάση τους όμως τελικά κατάφεραν να επισκεφθούν το νοσοκομείο εκστρατείας της συνοικίας αυτής όπου νοσηλεύονται τα θύματα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, είπε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Το πρώτο όχημα της Ομάδας Έρευνας Χημικών Όπλων έγινε εκ προθέσεως στόχος πολλαπλών πυροβολισμών από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το αυτοκίνητο αυτό δεν λειτουργεί πλέον.

Σύμφωνα με ακτιβιστές από την περιοχή, οι επιθεωρητές συνομίλησαν και με γιατρούς που φρόντισαν τα θύματα σε ένα κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Παράλληλα, ένα στέλεχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «όλα τα σενάρια», τη στιγμή κατά την οποία οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα κοντά στην Δαμασκό.

«Οι δυτικές απειλές περί πλήγματος εναντίον της Συρίας εντάσσονται στο πλαίσιο των ψυχολογικών και πολιτικών πιέσεων οι οποίες ασκούνται στη Συρία, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χέιγκελ: Δράση σε «συντονισμό» με την διεθνή κοινότητα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα αναλάμβαναν δράση στη Συρία μόνο σε συντονισμό με την διεθνή κοινότητα και εντός του υφιστάμενου διεθνούς νομικού πλαισίου σε αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Τσακ Χέιγκελ.

Ο Χέιγκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ινδονησία, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές επιλογές τις οποίες μπορεί να εξετάζει ο Λευκός Οίκος ή να συζητήσει το εάν και κατά πόσο θεωρεί πιθανή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και πότε.

Ένας ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ο Χέιγκελ προτίθεται να έλθει σε επαφή με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Στο μεταξύ στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρόκειται να αποφασίσουν εντός ημερών σχετικά με την αντίδρασή τους στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

«Όλα θα εκτυλιχθούν αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Ολάντ στην εφημερίδα Le Parisien, απηχώντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής, του Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος μίλησε νωρίτερα περί αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας «εντός ημερών».

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι οι οποίες εκτείνονται από την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων ως την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών και τον εξοπλισμό των ανταρτών», είπε ο Ολάντ.

«Είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πούμε κατηγορηματικά τι θα συμβεί. Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα διεξάγουν την έρευνά τους επιτόπου. Μπορούμε επίσης να δώσουμε λίγο χρόνο στην διπλωματική διαδικασία, αλλά όχι πάρα πολύ χρόνο. Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε στη χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

ΝΑΤΟ: Απαράδεκτη οποιαδήποτε χρήση χημικών

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «εντελώς απαράδεκτο».

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα ήταν εντελώς απαράδεκτη και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για ένα θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η διεθνής κοινότητα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή και θα εξακολουθήσουν να επανεξετάζουν συνεχώς την κατάσταση, όπως πρέπει».

skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου