Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Μετρούν ζημιές από τα Ρίχτερ στην Κρήτη - Τουλάχιστον 40 οι μετασεισμοί

Τις ζημιές που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κρήτη.


 Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών έχει κλείσει από το πρωί το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου να ελεγχθεί ο δρυμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και κυρίως σε σημεία που από χθες αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων.

Κλειστός είναι από το πρωί και ο επαρχιακός δρόμος, που οδηγεί στο Θέρισο σε όλο το μήκος του φαραγγιού, καθώς κρίθηκε σκόπιμο μετά την πτώση ενός μεγάλου βράχου να ελεγχθεί όλο το τμήμα της διαδρομής για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων. Ο έλεγχος γίνεται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.

Από το πρωί ελέγχονται και οι σχολικές μονάδες των Χανίων, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ συστάθηκαν επιτροπές ανά δήμο, τα μέλων των οποίων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Μετρούν ζημιές από τα Ρίχτερ στην Κρήτη - Τουλάχιστον 40 οι μετασεισμοί
Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν αναφερθεί από πολίτες ρήγματα σε κυρίως παλιές οικίες. Οι αναφορές συγκεντρώνονται και θα ακολουθήσουν αυτοψίες από μηχανικούς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, οι περισσότερες αναφορές έρχονται από την πόλη των Χανίων. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί πτώση της μισής οροφής ακατοίκητης οικίας στη συνοικία Χαλέπα και πτώση τοιχίου παλιάς οικίας στην περιοχή των Εννιά Χωριών.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη «με την πρώτη εικόνα υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες, ωστόσο σαφής εικόνα θα υπάρχει όταν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες».

Σε περιοχές κυρίως κοντά στην πόλη των Χανίων παρατηρήθηκαν σωματίδια στο νερό του δικτύου ύδρευσης, ωστόσο, σύμφωνα με τεχνικούς της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης - αποχέτευσης, αυτό παρατηρείται σε σημεία όπου υπάρχουν γεωτρήσεις μεγάλου βάθους και το δίκτυο δεν έχει υποστεί ζημιά. Πάντως, αρκετοί πολίτες από χθες το βράδυ έσπευσαν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό.

Την παλιά πόλη των Χανίων και την περιοχή της Κισσάμου, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του χθεσινού σεισμού επισκέφθηκε το πρωί ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος χθες, Σάββατο, το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν πιθανότητα ο κύριος, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, κρίσιμο το επόμενο 24ωρο.

Μετά το πρώτο σοκ του ισχυρού σεισμού κανονικά λειτουργούν και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς με ευθύνη των ξενοδόχων έγινε ενημέρωση προς όλους τους επισκέπτες που αυτή την περίοδο βρίσκονται στα Χανιά.

Σαράντα μετασεισμοί από χθες

Το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) του σεισμού μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων και πολλών μετασεισμών, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Όπως σημειώνει, όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος ενός σεισμού, τόσο πιο μακριά επεκτείνεται - εξαπλώνεται το κύμα και τόσο μικρότερους και λιγότερους μετασεισμούς προκαλεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και από κατοίκους του Φαλήρου, αν και το επίκεντρό του απέχει 274 χλμ. από την Αθήνα, ενώ συγχρόνως από χθες το μεσημέρι έως σήμερα στις 11 το πρωί σημειώθηκαν 40 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο υψηλότερος ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σχετικά με το επίμαχο 48ωρο, που «κλείνει» αύριο, Δευτέρα, το απόγευμα, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι διεθνώς έχει αποδειχθεί πως κάθε ώρα που περνά ελαττώνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό. Στο 48ωρο, λοιπόν, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού θα έχουν μειωθεί κατά 85% κι αυτό θα επιτρέψει μια ασφαλή επιστημονική ανακοίνωση για άμβλυνση του κινδύνου.

Στο «Ελληνικό Τόξο»

Σχετικά με την περιοχή, όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι βρίσκεται στο λεγόμενο «Ελληνικό Τόξο» όπου συγκρούονται οι δύο τεκτονικές πλάτες της Ευρασίας και της Αφρικής. Το τόξο αυτό ξεκινά από τη Λευκάδα, διασχίζει τα νησιά του Ιουνίου, διαπερνά τη δυτική Πελοπόννησο, εκτείνεται στον νότιο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και ανεβαίνει ανάμεσα από τα Δωδεκάνησα.

Είναι γεγονός, σημειώνει ο κ. Μακρόπουλος, ότι η περιοχή είναι σεισμολογικά επιβαρυμένη και έχουν συμβεί αρκετά σημαντικοί σεισμοί, με κυριότερο αυτόν του 365 μ.Χ. μεγέθους 8,2 βαθμών και συγχρόνως το μεγαλύτερο τσουνάμι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά και στον 20ο αι. συνέβησαν αρκετοί σημαντικοί σεισμοί.

Ωστόσο, «δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση από την περιοχή» λέει ο κ. Μακρόπουλος. «Από τις 20 Μαΐου στο μυαλό μας βρισκόταν η περιοχή του Αιγαίου, όπου για δύο μήνες είχαμε μικρούς σεισμούς των 4 - 4,5 βαθμών. Μετά άρχισε η δραστηριότητα στο Καλλίδρομο, κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, κάτω από τη Λαμία, όπου σημειώθηκε σεισμός 5,1 βαθμών με τοπικές καταστροφές και 2.100 μετασεισμούς στη συνέχεια. Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν ήταν αναμενόμενος».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου