Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Οργιο κομματικών προσλήψεων στα πανεπιστήμια



Οργιο προσλήψεων με κριτήρια νεποτισμού ή και κομματικά σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στα μεγάλα πανεπιστήμια την τελευταία δεκαπενταετία καταγγέλλεται σήμερα, ενόψει της «ονομαστικοποίησης» σε οκτώ ΑΕΙ των συνολικά 1.349 θέσεων διαθεσιμότητας. 

Για να γίνει η «ονομαστικοποίηση» με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, τα οκτώ ΑΕΙ οφείλουν να στείλουν στο υπ. Παιδείας τους καταλόγους των διοικητικών υπαλλήλων τους έως την προσεχή Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Αν όχι, οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων και οι προϊστάμενοι των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών κινδυνεύουν να διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος. Από την άλλη, η διαθεσιμότητα έχει πυροδοτήσει έριδες μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών διοικητικών υπαλλήλων, με ζητούμενο τον «τρόπο» μονιμοποίησης κάθε κατηγορίας. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, στα υπόλοιπα 14 πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπάρχουν συνολικά 646 κενές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων (182 σε πανεπιστήμια, 464 σε ΤΕΙ) που μπορούν να καλυφθούν από τμήμα των 1.349. Την ίδια στιγμή τα ιδρύματα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.


Ειδικότερα, από τους συνολικά 6.171 διοικητικούς υπαλλήλους και στα 22 πανεπιστήμια, οι 4.232 έχουν μονιμοποιηθεί με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) χωρίς αξιολόγηση. Εξ αυτών οι 3.494 (το 82,5%) μονιμοποιήθηκαν στα οκτώ ΑΕΙ που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα. Οι ΙΔΑΧ ξεκίνησαν να εργάζονται στα ΑΕΙ ως συμβασιούχοι ερευνητές και μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου σε θέσεις διοικητικών με Π. Δ. επί υπουργίας Αν. Πεπονή (1993-1994), Βάσως Παπανδρέου (1999-2001) και - οι περισσότεροι- επί υπουργίας Πρ. Παυλόπουλου. Ομως, χωρίς να μπορεί να αξιολογηθεί η επιστημονική επάρκειά τους, η πρόσληψή τους δεν έγινε με ανοιχτές διαδικασίες, και μεταξύ αυτών υπάρχουν συγγενείς καθηγητών ή άλλοι με κομματικές περγαμηνές. «Ορισμένοι πανεπιστημιακοί έβαλαν να εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα δικούς τους ανθρώπους. Παράλληλα, τους έδωσαν την υπόσχεση για μελλοντική εξέλιξη σε θέσεις ΔΕΠ», ανέφερε στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός. «Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις ερευνητών που πιστώνονταν πλαστές επιπλέον ώρες στα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. και το ελληνικό Δημόσιο προγράμματα. Και αυτό, διότι για να μονιμοποιηθεί ένας συμβασιούχος, με επιχείρημα ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έπρεπε να έχει συμπληρώσει συγκεκριμένο χρόνο εργασίας», προσθέτει στην «Κ» καθηγήτρια αθηναϊκού ιδρύματος.

Ετσι άρχισαν οι μονιμοποιήσεις των ερευνητών σε διοικητικές θέσεις. Ομως, αρχικά αυτοί οι υπάλληλοι συνέχιζαν να εργάζονται στα προγράμματα και στα γραφεία των πανεπιστημιακών που τους «έβαλαν» στο ίδρυμα. Γι’ αυτό δεν έλειψαν διαμαρτυρίες μονίμων διοικητικών που έβλεπαν τους ΙΔΑΧ «να πληρώνονται ως διοικητικοί υπάλληλοι και να μην έχουν πατήσει το πόδι τους στη γραμματεία για να τους βοηθήσουν», όπως συμπλήρωσε ο πανεπιστημιακός. «Το προσωπικό αυτό εντάχθηκε στην ερευνητική διαδικασία και κάνει ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στο έργο που κάνουμε και της θέσης που έχουμε. Ομως, ήταν επιλογή των ηγεσιών του υπ. Παιδείας και των ΑΕΙ κατά τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε ΙΔΑΧ να τοποθετηθούμε σε θέσεις διοικητικών», παρατηρεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διδακτόρων ΙΔΑΧ στα ΑΕΙ, Νίκος Απ. Παπανδρέου.

Τώρα πλέον τα ΑΕΙ έχουν φθάσει σε αδιέξοδο. Λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους την 1η Οκτωβρίου, τα μαθήματα δεν έχουν αρχίσει, έχει δοθεί παράταση για τις εγγραφές πρωτοετών, δεν εκδίδονται πτυχία. Και οι ελλείψεις αναμένεται να αποτυπωθούν απτά όταν πλέον επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους, σε μια χρονιά με ιδιαίτερο διοικητικό φόρτο όπως η τελική εκκαθάριση των μητρώων των ΑΕΙ από τους «αιώνιους» φοιτητές. Υπολογίζεται ότι ο ένας στους τρεις φοιτητές στα μεγάλα ΑΕΙ είναι «αιώνιος». «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα λειτουργεί π.χ. με βιβλιοθήκες που προφανώς θα υποχρεωθούν σε λιγότερες ώρες λειτουργίας, χωρίς φύλαξη ημέρα και νύχτα», λέει στην «Κ» η Αναστασία Παπαδία-Λάλα, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΕΙ. «Η αξιολόγησή μας έδειξε έλλειμμα 59 υπαλλήλων. Αντίθετα, αποφασίστηκε διαθεσιμότητα 33, παρότι το υπ. Παιδείας μάς έδωσε από φέτος δύο νέα τμήματα», πρόσθεσε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Θεσσαλίας Ιωάννης Μεσσήνης, υπογραμμίζοντας ότι η διαθεσιμότητα δεν πλήττει μόνο τα κεντρικά ΑΕΙ.

skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου