Μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.
Μελέτη του ομογενή επιστήμονα Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του
Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της
Μελβούρνης η οποία θα βραβευτεί αύριο στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς
Ιατρικής Ολυμπιάδας, έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη καταστρέφει τα
καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα
του περιφερικού αίματος.
Προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για την υγεία, ο κ. Καραγιάννης
συνιστά κατανάλωση 50 ml ωμού παρθένου ελαιολάδου απ΄ όπου ο ανθρώπινος
οργανισμός θα προσλάβει πολυφαινόλες ή 3-4 ελιών την ημέρας ή συνδυασμό
κατανάλωσης ελαιολάδου και ελιών.
«Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε ελιές μεσογειακή διατροφή
παρέχει 10-20 mg φαινολών. Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς τότε
το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές» επισημαίνει στην εργασία
του ο Τομ Καραγιάννης.
Παράλληλα τονίζει ότι η αντικαρκινική επίδραση της υδροξυτυροσόλης
in vitro και in vivo είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου
αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.
Να σημειωθεί ότι η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και
στο κρητικό δίκταμο, στη λεβάντα, στη λουίζα, στα σταφύλια, στα χαρούπια
και στην αγριομυρτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου