Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Διαπραγμάτευση θρίλερ, στα άκρα Αθήνα - τρόικα


A. Σαμαράς αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος θεωρούν στην παρούσα φάση «κλειδί» το ύψος του πιθανού δημοσιονομικού κενού για το 2014, από το οποίο και θα συναρτηθεί το ενδεχόμενο παρεμβάσεων, κυρίως στο ασφαλιστικό.





Έτοιμος για μια επίπονη και υψηλού ρίσκου διαπραγμάτευση με την τρόικα, στην οποία, ουσιαστικά, παρέπεμψε η κ. Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους, είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που φαίνεται αποφασισμένος να εμμείνει μέχρι τέλους στη γραμμή «όχι νέα μέτρα», ως απάντηση στη σκλήρυνση της στάσης των εκπροσώπων των δανειστών.

Ο κ. Σαμαράς αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος θεωρούν στην παρούσα φάση «κλειδί» το ύψος του πιθανού δημοσιονομικού κενού για το 2014, από το οποίο και θα συναρτηθεί το ενδεχόμενο παρεμβάσεων, κυρίως στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας το υπολογίζει στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Βενιζέλος εκτιμούν ότι η συζήτηση με την τρόικα μπορεί να διεξαχθεί σε σαφώς χαμηλότερη βάση. Γεγονός που –παράλληλα με τις διαρροές για παρεμβάσεις στα «ευγενή» ταμεία ή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις– προς στιγμήν δημιούργησε κάποια σύννεφα μεταξύ Μαξίμου και υπ. Οικονομικών.

Μια άλλη πρόταση, του Γενικού Λογιστηρίου, είναι να επιμείνει η Αθήνα στις εκτιμήσεις της ότι δεν απαιτείται κανένα νέο μέτρο και να δεσμευθεί ότι θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Απρίλιο, με διορθωτικές παρεμβάσεις, εάν αποδειχθεί το αντίθετο.

«Οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν» διαβεβαίωνε την Παρασκευή κορυφαία κυβερνητική πηγή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Θα ληφθούν μόνο διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία ούτως ή άλλως έπρεπε να ληφθούν, είτε η τρόικα ήταν στην Ελλάδα είτε όχι» διευκρίνισε.

Η ίδια πηγή διευκρίνιζε επίσης ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο με την τρόικα, είμαστε σε διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με την ίδια κορυφαία κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση της Πέμπτης Σαμαρά – Μέρκελ συμφωνήθηκε να συνομιλήσουν και πάλι διεξοδικά, τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου