Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

62 χρόνια στον Άκη και την οικογένειά του - Δημεύεται η περιουσία όλων

Συνολικά 178 χρόνια φυλακή... μοίρασε το δικαστήριο στους 17 από τους 19 κατηγορούμενους της υπόθεσης 


Σε... οικογενειακή υπόθεση φαίνεται ότι είχε μετατρέψει σύμφωνα με το δικαστήριο που επέβαλε τις ποινές ο Άκης Τσοχατζόπουλος το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος από τα εξοπλιστικά. 

Το δικαστήριο έκρινε εκείνον ένοχο και του επέβαλε 20 χρόνια κάθειρξη, την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, ενώ στη σύζυγο και την κόρη του που φάνηκαν να συμμετέχουν με την αγορά ακινήτων στο ξέπλυμα το δικαστήριο επέβαλε από 12 χρόνια.

Και η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου Γκούντρουν που δέχθηκε χρήματα από τον πρώην υπουργό καταδικάστηκε σε 6 χρόνια, ενώ ίδια ήταν η ποινή για τον αδελφό της Βίκυς Σταμάτη που συμμετείχε στη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Αντίθετα ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε ποινή 6 ετών λόγω της ομολογίας και της μεταμέλειας που σύμφωνα με το δικαστήριο επέδειξε.

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς τόσο για τον πρώην Γ.Γ. εξοπλισμών Γιάννη Σπώκο, αλλά και την εξ απορρήτων του Άκη Τσοχατζόπουλου Ευφροσύνη Λαμπροπούλου που το δικαστήριο τους... μοίρασε από 16 και 13 χρόνια αντίστοιχα.

Δήμευση των περιουσιών
Σε δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων τα οποία είχαν ήδη κατασχεθεί από τον ανακριτή της υπόθεσης Α. Τσοχατζόπουλου προχώρησε με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο διέταξε να προχωρήσουν σε δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης.

Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το δικαστήριο επίσης όρισε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης προς το δημόσιο που καθορίστηκε στα εξής ποσά:

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ, ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 έκαστος πλην των Π. Σταμάτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά οι οποίοι το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.

Με την λήξη της διαδικασίας ο πρόεδρος είπε στους καταδικασθέντες: «Ελπίζω να έχετε καλύτερη τύχη στον επόμενο βαθμό και να πείσετε τους δικαστές ώστε να έχετε ευνοϊκότερη μεταχείριση».

Το ξέσπασμα του Άκη
Νωρίτερα και ενώ το δικαστήριο επρόκειτο να αποφανθεί για τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ξέσπασε για την απόφαση να μην δοθεί αναστολή εκτέλεσης στην έκτιση ποινής για την σύζυγο και την κόρη του:

«Δίνετε αναστολή σε όλους και καλά κάνατε. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν δώσατε στη γυναίκα μου και την κόρη μου. Γιατί; Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλος; Αυτός είναι ο λόγος; Προχωρήσατε σε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία με βάση ένα ψευδέστατο κείμενο που δεν ξέρω ποιος σας το έδωσε. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου. Πιστεύω ότι έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας. Ζητώ να δώσετε αναστολή στη σύζυγο και στην κόρη μου. Υποβάλλω επίσημο αίτημα και περιμένω την αιτιολογημένη απόφαση σας».

Οι ποινές των άλλων κατηγορουμένων:

Αστέριος Οικονομίδης: 12 χρόνια
Γεώργιος Σαχπατζίδης: 13
Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα: 10
Νίκος Γεωργουλάκης: 10
Οράτιος Μελάς: 10
Κωνσταντίνος Αντωνιαδης: 10
Φώτης Αρβανίτης: 6
Νικόλαος Καρατζας: 6
Γεώργιος Κωνσταντάτος: 10 

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου