Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Συγκλονιστικό ρεπορτάζ του BBC στη Λέσβο, το «νησί των μεταναστών»

sygklonistiko-reportaz-toy-bbc-sth-lesbo-to-nhsi-twn-metanastwn

«Το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής περιπολεί την τεράστια θαλάσσια έκταση του Αιγαίου. Πίσω διακρίνονται τα βουνά της Λέσβου, του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, ένας τόπος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, αλλά πλέον ένα σύνορο - κλειδί για τη μετανάστευση στην Ευρώπη» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Το BBC επισημαίνει πως τα ελληνικά νησιά σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της λαθρομετανάστευσης τονίζοντας πως μόνο φέτος 4.409 επίδοξοι μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στη Λέσβο από την Τουρκία.

Ο στρατηγός Αντώνης Σοφιαδέλης της ακτοφυλακής Λέσβου, δηλώνει στον ανταποκριτή του BBC, Μαρκ Λόουεν, ότι μερικές φορές συναντά βάρκες που έχουν σχεδιαστεί για δέκα ανθρώπους, να μεταφέρουν 40 ή 50.

Ο ανταποκριτής του BBC επιχείρησε να μπει και στο κέντρο κράτησης για να δει τις συνθήκες διαβίωσης. «Μέσα στο χώρο βρίσκονται γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων και της Υπηρεσίας Μεταναστών του ΟΗΕ (UNHCR). Πίσω υπάρχουν συρματοπλέγματα και δεκάδες μικρά κοντέινερ που στεγάζουν περίπου 70 μετανάστες. Κάθονται έξω με τα χέρια τους πάνω στο φράχτη».

«Ελπίζαμε ότι θα βρούμε ασφάλεια και ότι τα παιδιά μας θα μπορούσαν να πάνε σχολείο. Αντ' αυτού, όμως, δεν βρήκαμε τίποτα, οι διακινητές μας πήραν όλα μας τα χρήματα και είχαμε ένα επικίνδυνο ταξίδι μέχρι εδώ. Το ένα μου παιδί έπεσε στο νερό και πιστεύω ότι έχει πεθάνει. Θεωρώ ότι δεν είχε αξία να έρθουμε εδώ. Δεν το αξίζει η Ευρώπη», λέει η γυναίκα μητέρα 4 παιδιών από το Τζαλαλαμπάντ.

Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ σταθμεύει και στο νεκροταφείο «αγνώστων» του νησιού. Οι περισσότεροι είναι με ταμπέλες: «Αφγανός - 31/07/07» ή «Αριθμός 3 - 5/1/13».

Όπως λέει ήταν άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Τώρα είναι αριθμοί και κωδικοί.

Πηγή: bbc.co.uk
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου