Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ποια ήταν η Βρετανίδα βουλευτής που δολοφονήθηκε για τις ιδέες της


Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη της Βρετανίας μετά τον θάνατο της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, η οποία δέχθηκε σήμερα τη δολοφονική επίθεση ενός αγνώστου, επίθεση που, όπως όλα δείχνουν, είχε πολιτικά κίνητρα.

Μόλις ένα 24ωρο πριν από την επίθεση, η Τζο Κοξ με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους είχε δώσει το παρόν στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε εχθές στον ποταμό Τάμεση, στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί μάλιστα έλαβε χώρα και ένα «θερμό» επεισόδιο, όταν ο στολίσκος του υποστηρικτή του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, «συγκρούστηκε» με ένα δεύτερο σκάφος, στο οποίο επέβαινε ο μουσικός Μπομπ Γκέλντοφ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του Bremain.

Το tweet που ανέβασε χθες η βουλευτής από την εκδήλωση στον Τάμεση

 

Η ιδιότυπη αυτή «ναυμαχία» τράβηξε την προσοχή των διεθνών μέσων, τα οποία έκαναν λόγο για κλιμάκωση της κόντρας ενόψει του δημοψηφίσματος της επόμενης εβδομάδας, ενός δημοψηφίσματος που έχει στην κυριολεξία «χωρίσει» τη χώρα στα δύο.

Οι άλλοτε ψύχραιμοι Βρετανοί, που θεωρούνται πρότυπα πολιτισμένης πολιτικής συμπεριφοράς, έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τα όρια με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit, με ολοένα και πιο ακραίες συμπεριφορές να παρατηρούνται από τους υποστηρικτές και των δύο στρατοπέδων. Και, παρόλο που τα χθεσινά επεισόδια θα μπορούσαν απλώς να χαρακτηριστούν ως... γραφικά, η σημερινή δολοφονία της βουλευτού των εργατικών από έναν άγνωστο που φέρεται να φώναξε «Πρώτα η Βρετανία» κατά την επίθεση οδηγεί την κόντρα σε πολύ πιο δυσοίωνα και επικίνδυνα επίπεδα...

Μετά την επίθεση, ο σύζυγός της Κοξ ανέβασε την παρακάτω φωτογραφία της στο Twitter



Ποια ήταν η βουλευτής που δολοφονήθηκε για τις ιδέες της;


Η Τζο Κοξ, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών, είχε εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του Εργατικούς κόμματος μετά από την εκλογή της τον Μάιο του 2015.

Η κοινωνική της δράση, η ακεραιότητα του χαρακτήρα της και ο ευθύς της λόγος είχαν συμβάλει στο να θεωρείται ευρέως μία από τις πιο αξιόπιστες και ειλικρινείς πολιτικούς.

Σχετικά νέα για την πολιτική σκηνή της Βρετανίας, η 41χρονη Κοξ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1995 και κατόπιν προσλήφθηκε ως επικεφαλής χάραξης πολιτικής στην βρετανική οργάνωση Oxfam, η οποία αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας. Συνέχισε την καριέρα της με αξιόλογο έργο και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις (π.χ. Save the Children και NSPCC) ταξιδεύοντας στις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη και διαδηλώνοντας με κάθε ευκαιρία ενάντια στις διακρίσεις και την κοινωνική αδικία. Σε μία από αυτές (Save the Children) γνώρισε και τον μελλοντικό της σύζυγο, τον Μπρένταν, με τον οποίο τους έφερε κοντά η επιθυμία να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Λίγο πριν στραφεί στην πολιτική, η Κοξ εργάστηκε για ένα διάστημα ως σύμβουλος της συζύγου του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, αλλά και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων.

Η Κοξ είχε εξελιχθεί σε ένα από τα πιο μάχιμα στελέχη του Εργατικού Κόμματος



Η Κοξ αποτελούσε μία από τις πιο «δυνατές φωνές» στο Βρετανικό κοινοβούλιο που ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας τους να κάνει περισσότερα στο πλαίσιο της ανακούφισης των προσφύγων από τη Συρία. Στην περσινή αμφιλεγόμενη ψηφοφορία για να επιτραπεί η στρατιωτική παρέμβαση της Βρετανίας στη Συρία, η Κοξ είχε αποφασίσει να απέχει, επιμένοντας ότι χρειάζεται μία πολύ πιο ευρεία προσέγγιση για να λυθεί αποτελεσματικά η σύγκρουση που μαστίζει τη χώρα.

Μαχητική υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, είχε ασκήσει πίεση στον Τζέρεμι Κόρμπιν μέσω μίας συνέντευξής της τον περασμένο μήνα να κάνει περισσότερα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους των Εργατικών υπέρ του Bremain. H προειδοποίησή της ήταν προφητική, αφού τις τελευταίες 30 μέρες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή μεταστροφή υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Στον λογαριασμό της στο Twitter, η Κοξ περιέγραφε τον εαυτό της ως «μαμά, περήφανη πολίτης του Γιόρκσαϊρ, λάτρης της ιστιοπλοϊας και της ορειβασίας και πρώην εργαζόμενη φιλανθρωπικής οργάνωσης». Ζούσε με τον Μπρένταν και τα δύο παιδιά τους σε ένα σκάφος, αγκυροβολημένο στο Γουάπινγκ, κοντά στην Τάουερ Μπριτζ του Λονδίνου.

protothema.gr      Νάνσυ Κουλούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου