Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Το Brexit όπως και το Grexit θα ξεσκεπάσουν την μεγάλη συνωμοσία κατά των λαών της Ευρώπης



Οι μεσσίες της κάθαρσης ζητούν λαϊκή εντολή για να κινηθούν ασύδοτα, χωρίς τον έλεγχο της Ε.Ε. Ας μην τους αφήσουμε να μας βάλουν σε περιπέτειες…

Ο Boris Johnson, ο κατά πολλούς εκκεντρικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου θεωρείται πλέον το βαρύ πυροβολικό του Brexit και θα περίμενε κανείς να ακούσει δομημένη επιχειρηματολογία για το διακύβευμα από έναν άνθρωπο που μπορεί να μιλήσει πρακτικά για οτιδήποτε. Ιδίως καθώς απέναντι από τον λαϊκιστή πολιτικό βρίσκεται μια σχετικά συμπαγής ομάδα επιστημόνων και διανοητών που θεωρούν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, στην ασφάλεια και κατά συνέπεια στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Johnson όμως δεν πασχίζει ιδιαίτερα να διαφοροποιηθεί από την ρητορική των λαϊκιστών. “Η ΕΕ είναι συνωμοσία των επιχειρηματικών ομίλων” δήλωσε καλώντας του συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης. Αν σας θυμίζει κάτι η συγκεκριμένη ρητορική, είναι διότι την έχετε ακούσει αναλυτικά τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Οι λαϊκιστές πολιτικοί επιλέγουν να δαιμονοποιούν τις οποίες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με έναν τρόπο θολό, ασύνδετο και κυρίως μη τεκμηριωμένο. Η διαπλοκή βρίσκεται στο επίκεντρο αλλά ουδείς, ούτε ο πολύς Johnson δεν μπορεί ή δεν θέλει να την κατονομάσει. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Διότι με τον τρόπο του, αφήνει να εννοηθεί ότι ξέρει τι συμβαίνει και αν μείνει ικανοποιημένος με τους συμπολίτες του, μπορεί και να τους αποκαλύψει μέρος της συνωμοσίας. Ως χάρη.

Κάτι παρόμοιο με ότι συνέβη στη χώρα μας δηλαδή. Όχι μόνο από τον Τσίπρα αλλά και από τον Σαμαρά προηγουμένως που έστηνε φιέστες στα Ζάππεια για να διδάξει εν συνεχεία τη λεπτή τέχνη της κολοτούμπας. Η Μέρκελ, ο Σόμπλε, το ΔΝΤ και τα μνημόνια κατηγορήθηκαν ως μέρος μιας συνωμοσίας που στόχο είχε την υποδούλωση της πατρίδας και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Άγνωστο γιατί. Κανείς δεν το εξήγησε ούτε μίλησε ξεκάθαρα. Θολά και κατά περίπτωση αισχρά υπονοούμενα έπαιξαν απλώς το ρόλο του φιτιλιού. Η Ελληνική κοινωνία ήταν έτοιμη να εκραγεί.

Η επιλογή της “διαφορετικής” άποψης των λαϊκιστών δεν βασίστηκε άλλωστε ποτέ σε δεδομένα. Η αδυναμία διαχείρισης των κυβερνήσεων των εθνικών κρατών, σε συνδυασμό με τη διαφθορά θύμωσαν τους πολίτες. Οι τελευταίοι δεν είχαν ανάγκη να ακούσουν κάποια λύση, ήθελαν απλώς να εκτονώσουν την οργή τους. Οι λαϊκιστές πολιτικοί τους προσέφεραν εχθρούς που θα μπορούσαν να καταριούνται για την κακή τους τύχη.

Οι εχθροί ήταν φυσικά συγκεκριμένοι αλλά οι κατηγορίες εναντίον τους ασαφείς. Ουδείς μπήκε στη διαδικασία να αξιολογήσει την προσφορά της ευρωπαϊκής κοινότητας. Ας δει κανείς το όφελος της χώρας μας από την ένταξη στην Ε.Ε. πριν την κατηγορήσει για συνωμοσίες. Ο λαϊκισμός, εστίασε στα λάθη και καθώς έγιναν λάθη, αυτά προβλήθηκαν ως η γενεσιουργός αιτία όλων των προβλημάτων για τους λαούς της Ευρώπης.

Τι θα κερδίσουν τα κράτη μέλη αν αποχωρήσουν από τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου; Η ένωση των ευρωπαϊκών οικονομιών ήταν το αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας δεκαετιών που σκοπό είχε να ενδυναμώσει τις οικονομίες και ταυτόχρονα να αποτρέψει τους πολέμους που ταλάνιζαν τη γηραιά ήπειρο για αιώνες. Η αποχώρηση των κρατών από την ένωση θα επαναφέρει το δικαίωμα άσκησης νομισματικής πολιτικής στις εθνικές Κυβερνήσεις, κάτι που ειδικά στην περίπτωση της Βρετανίας δεν ισχύει. Θα τους δώσει επίσης την ελευθερία να νομοθετούν κατά βούληση χωρίς τις “ευρωπαϊκές οδηγίες”.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής πολιτικής. Όμως γιατί οι πολίτες να εμπιστευθούν πολιτικούς που τους υπόσχονται με μεταφυσικό τρόπο ευημερία; Γιατί κανείς από όσους εκφράζουν εθνικιστικές απόψεις δεν εξηγεί με σαφήνεια ποιό είναι το σχέδιο του; Ποια θα είναι η πράξη νομισματικής πολιτικής την οποία θα ήθελε να εφαρμόσει; Ποιοι οι στόχοι και κυρίως πως θα αντεπεξέλθει κολυμπώντας ανάποδα στο ρεύμα; Η παγκόσμια οικονομία κινείται προς την κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης. Τι πλεονέκτημα θα φέρει ο απομονωτισμός;

Πολλοί από όσους υποσχέθηκαν διαφορετική λύση βρέθηκαν με την εξουσία στα χέρια τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εν συνεχεία όμως απεδείχθη ότι δεν είχαν λύση. Ούτε καν την είχαν αναζητήσει. Το ζούμε άλλωστε καθημερινά με τις συνεχείς ανατροπές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν είχαμε υποσχεθεί τίποτε” υποστηρίζουν τώρα τα στελέχη της Κυβέρνησης. Ας είναι και έτσι. Όταν με θέρμη υποστήριζαν “με ένα νόμο και ένα άρθρο” είχαν απλώς παντελώς άδικο. Ξεσήκωσαν όμως τους πολίτες, πήραν την εξουσία και πλέον πασχίζουν να καταστείλουν τις εξεγέρσεις τις οποίες οι ίδιοι υποδαύλισαν.

Όταν οι υπέρμαχοι του Brexit βρεθούν με τη χώρα εκτός Ε.Ε. θα αρχίσουν να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα που οι ίδιοι θα έχουν δημιουργήσει. Ίσως η ένωση να πρέπει να περάσει από τη βάσανο της αμφισβήτησης, μόνο και μόνο για να αποδειχθεί ότι όσοι την πολέμησαν είχαν άδικο και εν συνεχεία να κατανοήσουν τη χρησιμότητά της. Το πρόβλημα είναι ότι θα έχουν βάλει τον βρετανικό λαό και την ένωση σε μια τεράστια περιπέτεια.

Οι Βρετανοί και λοιποί υπέρμαχοι του “μένουμε Ευρώπη” υποστηρίζουν ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν απομονωθεί. Από προβλήματα ασφάλειας όπως αναφέρει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κος. Στόλτενμπεργκ, μέχρι προβλήματα χρηματοδότησης όπως αναγνωρίζουν διεθνείς οίκοι και επιχειρηματικές ενώσεις. Μόλις προχθές 13, νομπελίστες προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας, από την Ε.Ε. θα ήταν καταστροφική. Όλοι όμως αυτοί είναι εύκολο να δαιμονοποιηθούν. Όλοι αποτελούν μέρος της συνωμοσίας, στην οποία αναφέρεται ο Johnson. Όλοι είναι σκοτεινοί και πουλημένοι, αλλά αυτός καθαρός. Λες και οι Βρετανοί θα βρουν εργασία σε κολεκτίβες αν οι μεγάλοι όμιλοι που κινούν το οικονομικό κέντρο της γηραιάς ηπείρου, αποφασίσουν να φύγουν για άλλα, πιο φιλόξενα μέρη. Λες και αν δώσουν απόλυτη εξουσία σε ανθρώπους σαν τον Johnson, θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα.

Ο λαϊκισμός δεν ενδιαφέρεται για να δώσει απαντήσεις. Επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την οργή του κόσμου για τις λάθος επιλογές των πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια. Δεν προτείνει κάτι. Απλώς κατηγορεί τους προηγούμενους. Είναι μια καλοστημένη απάτη που επιχειρεί να εισπράξει την αγανάκτηση των πολιτών. Μια αγανάκτηση που δεν έχει ξεκινήσει από τις λάθος πολιτικές της Ε.Ε. αλλά εκεί κατευθύνθηκε.

Λίγο πριν το “νήμα” το Brexit προηγείται πλέον ξεκάθαρα. Η άποψη “και τι μας νοιάζει εμάς”, είναι ξεκάθαρα υπέρ του Brexit. Μια ομάδα σοβαρών Ελλήνων επιστημόνων αλλά και Ελλήνων που έχουν ζήσει, σπουδάσει ή εργασθεί στη Βρετανία, ανέλαβαν μια πρωτοβουλία ενημέρωσης σε σχέση με το Brexit. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ και φυσικά να ενισχύσετε την προσπάθεια ενημέρωσης που κάνουν. Γιατί ενεργοί πολίτες, δεν είναι μόνον αυτοί που διαδηλώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο ή εγγράφονται στις κομματικές οργανωσεις…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos).
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου