Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Αναψε «πράσινο φως» για την εκταμίευση



Μικρές, τεχνικές λεπτομέρειες χωρίζουν την Ελλάδα από την αποδέσμευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σήμερα, στο τακτικό EuroWorking Group που πραγματοποιείται στη Φινλανδία θα οριστικοποιηθούν και αυτές «και την επόμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το πρώτο και μεγαλύτερο ποσό της συνολικής δόσης των 10,3 δισ. ευρώ», δήλωσε στο «Εθνος» πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί στο Λουξεμβούργο, εκεί που -παράλληλα με το Eurogroup της 16ης Ιουνίου- θα συνεδριάσει και ο ESM. Θα έχει προηγηθεί η έγκριση της εκταμίευσης από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών. Ολα δείχνουν πως μέχρι τις 21 του μήνα, όταν θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα χρήματα θα έχουν δοθεί στην Αθήνα.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει επισήμως την αποδέσμευση των 10,3 δισ. ευρώ σε δόσεις», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι. 

«Γυρίζουμε πραγματικά μια σελίδα στην ιστορία των ελληνικών προγραμμάτων», είπε και συμπλήρωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η Αθήνα βρίσκεται «πραγματικά σε θέση να στραφεί εν τέλει προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις... Η μηχανή ξεκίνησε και αποφύγαμε το Grexit», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Χθες, στην επίσημη ενημέρωση της Κομισιόν προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ανικα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι «η πρόοδος προς την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτούμενων δράσεων συνεχίζεται», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι σύντομα οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

Σχεδόν ταυτόχρονα γινόταν γνωστό ότι το βράδυ της Τρίτης το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της δανειακής δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Εκκρεμότητα
 
Η Επιτροπή δεν αποδέσμευσε όμως την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με το επιχείρημα ότι «εκκρεμεί η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι δεν διακρίνονται σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Εξάλλου και στην εισήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ετίθετο ως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει ακόμη τα υπολειπόμενα άμεσα μέτρα.

Συνολικά απαιτούνται πέντε κοινοβουλευτικές διαδικασίες πριν ο ESM εκταμιεύσει τα χρήματα προς την Ελλάδα. Ακόμη τέσσερα Κοινοβούλια κρατών-μελών, αυτά της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας, πρέπει επίσης να συνεδριάσουν, ενώ άλλες κυβερνήσεις ακολουθούν και αυτές τις δικές τους διαδικασίες. Το τελικό ΟΚ όμως θα το δώσει ο ESM, όπως άλλωστε είχε αποφασίσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες. Και αυτό θα συμβεί στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όπου θα βρίσκονται οι υπουργοί λόγω του τακτικού Eurogroup.

Στο μεταξύ, συζητήσεις αναμένεται να υπάρξουν και σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συμμετέχει σε συνέδριο που διοργανώνει το Brussels Economic Forum με τη συμμετοχή και του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.

Βρυξέλλες: Μαρία Ψαρά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου