Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η Βρετανία επέλεξε Brexit - Σοκ στην Ευρώπη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος


Η πρώτη χώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, με άγνωστες τόσο στην ίδια όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη συνέπειες, γίνεται από σήμερα η Βρετανία μετά από 43 χρόνια, καθώς οι πολίτες της επέλεξαν το «Leave» στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Στο δημοψήφισμα έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Βρετανοί με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει το εντυπωσιακό 71,8%, το υψηλότερο μετά τις βρετανικές εκλογές του 1992.
Από αποτελέσματα προκύπτει πως το Λονδίνο και η Σκοτία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ωστόσο το Brexit «σάρωσε» στη Βόρεια Αγγλία διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα.  

Ειδικότερα 
Αγγλία:  Leave 53.4% - Remain 46.6%
Β. Ιρλανδία: Leave 44.2% - Remain 55.8%
Σκοτία: Leave 38.0% - Remain 62.0%
Ουαλία: Leave 52.5% - Remain 47.5%
 
Σημειώνεται πως, παρότι exit poll, με την έννοια που τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov δημοσιοποίησε έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η οποία έδινε προβάδισμα 52% στο στρατόπεδο του Bremain έναντι 48% υπέρ του Brexit. 

Φεύγει ή μένει ο Κάμερον; 
 
Πάρα από τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του αποτελέσματος, αβέβαιη είναι η παραμονή ή όχι του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον την θέση του. Ο ίδιος, πριν το δημοψήφισμα, είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός εφαρμόζοντας την απόφαση του βρετανικού λαού. 

Τη θέση αυτή επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος δήλωσε στο Sky News ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ηταν σαφές ότι θα παραμείνει και θα το πράξει». Την παραίτηση Κάμερον ζήτησε και σήμερα ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ.

O ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να κάνει αργότερα δηλώσεις. 

 Σοκ στην Ευρώπη


Σοκαρισμένη, έκπληκτη, ή στην καλύτερη περίπτωση μουδιασμένη, εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας το μέλλον της ΕΕ σε αχαρτογράφητα νερά.  

«Σοβαρή και δραματική» εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη» για το αρνητικό αυτό σενάριο.
«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη. «Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας», σημείωσε. Ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, με ανάρτηση του στο Twitter επισήμανε ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε νωρίς, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ότι «σημασία έχει τώρα η αξιοπιστία».

«Σοκαρισμένος» και «έκπληκτος» από την ετυμηγορία των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σε μία πρώτη αντίδρασή του το πρωί στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Οταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ εξέρχεται από αυτή, τότε δεν μπορεί να μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα, το δημοψήφισμα αποτελεί οριστικά έναν σεισμό», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα επιβιώσει, αλλά είναι αναγκαίο να αναδιαταχθεί γρήγορα, εάν δεν θέλει ένα τέτοιο δημοψήφισμα να επαναληφθεί σε μία άλλη χώρα-μέλος, όπως επίσης θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ΕΕ και η ταχύτητα και οι διαστάσεις των αλλαγών θα πρέπει να είναι τεράστιες.

Για την αναδιάταξη της ΕΕ θα πρέπει κανείς να εργαστεί με νηφαλιότητα, πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα φαινόμενο «ντόμινο» σε άλλες χώρες.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, παραμονές του δημοψηφίσματος, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε ως κάτι το «φοβερό», μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση, καθώς, όπως ανέφερε «η Βρετανία είναι μία χώρα που ιδεολογικά μας κάνει καλό στην ΕΕ».

ethnos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου