Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Σήμερα 7400 πρώην χρήστες συμμετέχουν σε προγράμματα αποθεραπείας


Διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις χρηστών ναρκωτικών για απεξάρτηση

Περίπου τρεις χιλιάδες νέοι Έλληνες, χρήστες ναρκωτικών που θέλουν να εγκαταλείψουν τον σκοτεινό κόσμο των παραισθησιογόνων ουσιών, περιμένουν την ένταξή τους στα προγράμματα απεξάρτησης.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σήμερα, μετά την ίδρυση συνολικά 54 κέντρων αποθεραπείας από τις ναρκωτικές ουσίες που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία διετία σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια 7400 πρώην χρήστες συμμετέχουν σε προγράμματα αποθεραπείας.


Αυτά προκύπτουν από τον απολογισμό που έκανε για την τελευταία διετία η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αιτήσεων για ένταξη στα θεραπευτικά προγράμματα από το 2010 διπλασιάστηκε. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι με την ίδρυση νέων μονάδων αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα δόθηκαν επιπλέον κίνητρα στους χρήστες ναρκωτικών. Ο χρόνος αναμονής για την ένταξή τους είναι ένας μήνας στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα χρόνια στην Αθήνα.


Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, το επόμενο τρίμηνο στην ελληνική πρωτεύουσα θα λειτουργήσουν δύο χώροι για την ολιγόωρη φιλοξενία των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.
Στόχος είναι να εξαλειφθεί η θλιβερή εικόνα με τις πιάτσες και τη δημόσια χρήση ναρκωτικών σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.


Οι χώροι φιλοξενίας θα είναι στη λεωφόρο Καβάλας και στο σταθμό Λαρίσης. Μέσω αυτών θα επιχειρηθεί αφ' ενός η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς οι χρήστες ναρκωτικών εμφανίζουν σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες όπως aids και ηπατίτιδες, αφ' ετέρου για την αποκατάσταση της εικόνας του κέντρου της πρωτεύουσας.
Η κυρία Μαλλιώρη διευκρίνισε ότι οι χώροι προετοιμασίας και ενημέρωσης των χρηστών θα παρέχουν τη δυαντότητα ασφαλούς χρήσης ουσιών αλλά και ενημέρωσης των χρηστών για τις θεραπευτικές δυνατότητες που τους παρέχονται.
Θα μεταφέρονται εκεί από τους ειδικούς των προγραμμάτων δρόμου του ΟΚΑΝΑ που ήδη λειτουργούν και έχουν χαρτογραφήσει τις πιάτσες της Αθήνας. 


PROTO THEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου