Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ο Ολάντ νικητής στον πρώτο γύρο



Υπέρ του σοσιαλιστή υποψηφίου Φρανσουά Ολάντ έληξε ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών. 

Ο Φρανσουά Ολάντ απέσπασε το 28,6% των ψήφων, έναντι 27,1%  του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Το ποσοστό της συμμετοχής, ξεπέρασε το 80%.

Η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, συγκέντρωσε το 18,6% των ψήφων, ποσοστό ρεκόρ για το κόμμα της, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται με ένα 11,1%  ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς, ο οποίος θεωρείται και η μεγάλη έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας. Πέμπτος ήρθε με  9,1%  ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού. Όλοι αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο, ενώ στις 6 Μαΐου θα μονομαχήσουν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Καμία δημοσκόπηση δεν είχε δώσει τόσο υψηλό ποσοστό στην Λεπέν και καμία δεν είχε δώσει τόσο χαμηλό ποσοστό στον Μελανσόν.

«Είμαι αισιόδοξος, αυτό που χρειάζεται είναι να έχει πίστη και η Γαλλία», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. «Στις 6 Μαΐου θέλω μια νίκη, μια ωραία νίκη, στο ύψος της Γαλλίας, της ιστορίας της, του μέλλοντός της» και  συνέχισε «Ελεγχος του χρηματοπιστωτικού κόσμου, ανάκτηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, προώθηση των αξιών της Δημοκρατίας, προετοιμασία του μέλλοντος: να τι λέω στους Γάλλους εδώ και μήνες. Μου απάντησαν απόψε δίνοντάς μου την καλύτερη θέση ώστε να γίνω ο επόμενος Πρόεδρος».

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, όλα αρχίζουν, ζήτω η Γαλλία», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. «Οι Γάλλοι έκαναν μια πράξη καλής συμπεριφοράς του πολίτη. Διέψευσαν όλες τις προβλέψεις» και πρόσθεσε «Οι Γάλλοι εξέφρασαν μια ψήφο κρίσης απέναντι σε αυτές τις αγωνίες και τα βάσανα του νέου κόσμου που σχηματίζεται. Αυτές τις αγωνίες, αυτά τα βάσανα, τα καταλαβαίνω: αφορούν τον έλεγχο των συνόρων μας».

«Η μάχη για τη Γαλλία μόλις ξεκίνησε. Τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν», δήλωσε η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, που κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό του πατέρα της στον πρώτο γύρο του 2002 (16,86%), τότε που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Ζακ Σιράκ.

Δημοσκόπηση που διενήργησε χθες τηλεφωνικά το ινστιτούτο Ipsos, αφότου έκλεισαν οι κάλπες, σε δείγμα 1.090 ανθρώπων, θέλει τον σοσιαλιστή υποψήφιο νικητή με 54%  έναντι  46% του Σαρκοζί.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου