Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η Γαλλία στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι πολίτες για να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο.


Ο Νικολά Σαρκοζί ζητά δεύτερη θητεία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν τον Φρανσουά Ολάντ των Σοσιαλιστών να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν και οι  εκτιμήσεις αποτελέσματος των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Περίπου 44,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για να επιλέξουν τους δύο υποψήφιους, από σύνολο δέκα, που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Δύο εβδομάδες αργότερα θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ολάντ να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί και μπαίνει στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου, με προβάδισμα 14 μονάδων (57% με 43% σύμφωνα με τα ινστιτούτα CSA και BVA).

Τη δυναμική προς το δεύτερο γύρο θα καθορίσουν ο υποψήφιος της Αριστεράς,  Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του και η υποψήφια της ακροδεξιάς,  Μαρίν Λεπέν.

Οι αναλυτές προειδοποιούν για το μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει βάσει δημοσκοπήσεων το 25%.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου