Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Πρωτιά για την Ελλάδα στην... παιδική παχυσαρκία


Πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έρευνα  πραγματοποιήθηκε σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-12 ετών από επτά διαφορετικές χώρες και έδειξε ότι ένα στα δύο Ελληνόπουλα έχει πρόβλημα βάρους. Περίπου το 20% των Ελλήνων αυτής της ηλικίας έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, ενώ ένα 30% επιπλέον είναι υπέρβαρο, σε αντίθεση με τα παιδιά από τη Νορβηγία, όπου μόλις το 4% είναι παχύσαρκα, ενώ το 15% υπέρβαρα.

Η παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αφού δέκα στα εκατό παιδιά είναι παχύσαρκα και άλλα είκοσι στα εκατό είναι υπέρβαρα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο τείνουν να είναι πιο αδύνατα, ωστόσο, και από αυτό εξαιρείται η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα κορίτσια τείνουν να προσέχουν περισσότερο το βάρος τους από τα αγόρια, αν και αθλούνται λιγότερο, ενώ τα αγόρια αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικών.

Tα αίτια που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα δεν είναι σαφή για τους επιστήμονες, ενώ σαφές επίσης δεν είναι γιατί τα ελληνόπουλα αθλούνται λιγότερο από τους ευρωπαίους συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Βέλγοι αυτής της ηλικίας κοιμούνται περισσότερο απ’ όλους, οι Ούγγροι κατέχουν το ρεκόρ τηλεθέασης, ενώ οι Ολλανδοί καταναλώνουν τα περισσότερα αναψυκτικά.

Οι ειδικοί αποδίδουν τις διαφορές βάρους στη διατροφική κουλτούρα και τις γαστρονομικές συνήθειες που διαφέρουν σε κάθε χώρα.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου