Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Γκάλοπ Alco. Ο Σαμαράς την πρωτιά, ο Τσίπρας τη δυναμική


 
Στη σκιά της οικονομικής κρίσης που επιδεινώνεται ραγδαία, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν με ίσες πιθανότητες την πρώτη θέση στη νέα εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες, δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάζει  σήμερα το «ΘΕΜΑ» δείχνει καθαρά πως τα δύο κόμματα «εξουσίας» συσπειρώνουν γύρω τους ψηφοφόρους σε βάρος όλων των άλλων κομμάτων.

Μετά την ψήφο τιμωρίας της 6ης Μαΐου, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης ετοιμάζεται τώρα να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα με κριτήριο την «κυβερνησιμότητα», δηλαδή την ανάγκη ανάδειξης κυβέρνησης που θα διαχειριστεί το χάος της επόμενης μέρας. Η αυτοδυναμία δεν εκχωρείται ούτε στον Αντώνη Σαμαρά, ούτε στον Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα, όποιο κι αν είναι πρώτο κόμμα, είναι αναγκασμένο να αναζητήσει κυβερνητικούς συμμάχους ακόμη και πέραν του παλιού γνωστού δίπολου Κεντροαριστερά -Κεντροδεξιά στο «νέο» μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Δηλαδή είναι πιθανό να δούμε αντιμνημονιακή κυβέρνηση να στηρίζεται σε μνημονιακές δυνάμεις και το αντίστροφο.

Η δημοσκόπηση της Alco για το «ΘΕΜΑ» δείχνει τη Ν.Δ. να προηγείται, ανοίγοντας ελαφρά την ψαλίδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που έγινε πριν από μία εβδομάδα. Η νέα μέτρηση έχει καταγράψει τις δημοσκοπικές επιπτώσεις από την επιστροφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στη Ν.Δ., την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι και Βερολίνο τη συνάντηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον νέο Γάλλο πρόεδρο, τον πολιτικό γάμο του κ. Στέφανου Μάνου με τον κ. Θάνο Τζήμερο και κυρίως το κλίμα πόλωσης που εντείνεται με επίκεντρο τα άδεια κρατικά και τραπεζικά ταμεία ή την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.  Με βάση τα ευρήματα που καταγράφονται αριθμητικά στην έρευνα, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικά βασικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε το θολό πολιτικό τοπίο όχι μόνο σε σχέση με την εκλογική δύναμη των κομμάτων, αλλά και τις τάσεις της κοινής γνώμης για μείζονος σημασίας ζητήματα όπως είναι η παραμονή στο ευρώ ή η καταγγελία του μνημονίου.

Διαβάστε περισσότερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί



















proto thema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου