Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η δραχμή θα κλείσει τα βρετανικά σύνορα για τους Έλληνες


 Σχέδια ελέγχου του μεταναστευτικού κύματος προς τη Βρετανία επεξεργάζονται οι αρμόδιοι υπό τον φόβο κατάρρευσης της Ευρωζώνης

 Με τα σενάρια για κατάρρευση της Ευρωζώνης να δίνουν και να παίρνουν, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας καταρτίζει σχέδια για τον περιορισμό του αριθμού των Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων που θα επιδιώξουν να μεταναστεύσουν στη χώρα.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή της στην Daily Telegraph η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, υπάρχει το ενδεχόμενο εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους και να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.

Η κρίση γρήγορα θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες ευάλωτες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και έτσι είναι πιθανή η αθρόα εισροή μεταναστών στη Βρετανία.

Η Τερέζα Μέι δηλώνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών ήδη ελέγχει τις τάσεις στην μετανάστευση προς τη Βρετανία από ευρωπαϊκές χώρες με οικονομικά προβλήματα.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη αύξηση στις αφίξεις από την Ελλάδα, προσθέτει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες και επομένως είναι σωστό να εκπονούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης.

 Ενώ ο έλεγχος της μετανάστευσης εντός της ΕΕ θα μπορούσε, όπως τονίζεται, να υπονομεύσει ένα βασικό στοιχείο της ελεύθερης αγοράς, το ευρωπαϊκό δίκαιο τον επιτρέπει σε "εξαιρετικές περιπτώσεις.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πιθανό να περιλαμβάνουν περιορισμούς σε όσους αναζητούν εργασία στη Βρετανία, πιθανώς με την υποχρέωση να καταθέτουν αίτηση για έκδοση βίζας.

Είναι αρκετές μάλιστα οι ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν προσωρινούς ελέγχους μετανάστευσης όταν χώρες όπως η Πολωνία και η Τσέχικη Δημοκρατία προσχώρησαν στην ΕΕ προκειμένου να σταματήσουν την εισροή εργατών.

 Ο Ντέιβιντ Κάμερον, όπως σημειώνεται, έχει ήδη δηλώσει πως η Βρετανία έχει κάνει σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μάλιστα και οι ετοιμασίες για απομάκρυνση των Βρετανών από την Ελλάδα σε περίπτωση που ξεσπάσουν βίαια επεισόδια στη χώρα.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου