Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η Οξφόρδη στο κυνήγι του Γέτι των Ιμαλαΐων

Η Οξφόρδη στο κυνήγι του Γέτι των Ιμαλαΐων

Το διάσημο βρετανικό πανεπιστήμιο αποφάσισε να κυνηγήσει έναν από τους παλαιότερους και πιο διάσημους μύθους μυστηριωδών «ανθρωποειδών» ανά τον πλανήτη, το περίφημο Γέτι που υποτίθεται ότι ζει στα Ιμαλάια του Νεπάλ.

Σε συνεργασία με το Ζωολογικό Μουσείο της Λωζάνης, επίσης από τα κορυφαία παγκοσμίως, οι επιστήμονες της Οξφόρδης προκαλούν κάθε έναν που κατέχει (και εκμεταλλεύεται με το αζημίωτο) ευρήματα και υπολείμματα από το Γέτι ή τις δραστηριότητές του, ειδικά τούφες από τρίχες, να τα φέρει για έλεγχο DNA.

Οι μύθοι για ανθρωποειδή που «στοιχειώνουν» έρημες εκτάσεις δεν απαντώνται μόνο στα Ιμαλάια με το Γέτι, αλλά είναι κοινές σε όλο τον πλανήτη, όπως με τον Μεγαλόποδα (bigfoot) ή «Σασκουάτς» όπως τον λέγαν οι Ινδιάνοι στις ΗΠΑ, τον Αλμάστι στα βουνά του Καυκάσου και τον Οράνγκ Πεντέκ στην Σουμάτρα.

Οι σχετικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να επιζούν μέχρι σήμερα είτε απόγονοι κάποιου παρακλαδιού της ανθρώπινης εξέλιξης, όπως ο Ανθρωπος του Νεαντερτάλ, είτε κάποιου πρωτεύοντος θηλαστικού όπως ο Γιγαντοπίθηκος που θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί, είτε ακόμη και κάποιο άγνωστο μέχρι σήμερα πρωτεύον θηλαστικό, ή ακόμη και κάποιο υποείδος της μαύρης ή καφετί αρκούδας, αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Μπράιαν Σάικς του κολεγίου Γούλφσον της Οξφόρδης.

Η κατεστημένη επιστήμη δεν έχει πειστεί, λόγω της έλλειψης ελέγξιμων αποδείξεων και της απατηλής παρουσίασης αυτών των υποθέσεων. Ωστόσο, η πρόοδος στον έλεγχο των γενετικών δομών οργανικών υπολειμάτων παρέχει έναν δίκαιο και ανεπηρέαστο τρόπο να ελεγχθεί η αλήθεια κάθε θεωρίας, σημειώνει.

Ηδη πέρυσι, μία εξέταση DNA απέδειξε ότι ένα δάχτυλο που από το 1950 θεωρείτο ότι ανήκει σε Γέτι, ήταν στην πραγματικότητα ανθρώπινο. Δεκάδες ακόμη «αποδείξεις» βρίσκονται σε πολλές συλλογές ανά τον κόσμο και έχουν καταγραφεί επισήμως και από το Ζωολογικό Μουσείο της Λωζάνης.

Αν και οι καθηγητές θέλουν να εξοντώσουν το μύθο, πάντως, βλέπουν και επιστημονικό όφελος: «η επιστημονική εξέτασή τους ίσως μας πει πολλά για το πώς ο Ανθρωπος του Νεαντερτάλ και άλλοι Ανθρωπίδες ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους και εξαπλώθηκαν στον πλανήτη», σημείωσε ο Σάικς.
 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου