Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Παγίδες σε αποδείξεις και τεκμήρια

Κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο ακόμη και όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο

Τρεις παγίδες κρύβει η συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και όπως προκύπτει από τα πρώτα εκκαθαριστικά που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, χιλιάδες φορολογούμενοι απειλούνται με έξτρα φόρους. Πρόκειται για τους κωδικούς που αφορούν αποδείξεις, τεκμήρια και αποζημιώσεις απόλυσης. 
 
Στην παγίδα των αποδείξεων μπορεί να πιαστούν ακόμα και όσοι έχουν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Αν δεν δηλώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα πληρώσουν φόρο. 
 
Με εγκύκλιο που εξέδωσε, το υπουργείο Οικονομικών εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων στα τρία σημεία-κλειδιά που μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον φόρο:
 
- Ολοι δηλώνουν αποδείξεις. Ο Κωδικός 049 (δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών) του Πίνακα 7 του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται με την εμπρόθεσμη δήλωση, ακόμα και όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα του φορολογουμένου δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 4.800 ευρώ θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του εισοδήματός του, δηλαδή 1.200 ευρώ. Αν δεν δηλώσει καθόλου αποδείξεις θα κληθεί να πληρώσει φόρο 120 ευρώ (1.200 επί 10%). Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι αποδείξεις δεν συνυποβάλλονται με τη δήλωση, φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται μόνο εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.
 
- Ολοι έχουν τεκμήριο διαβίωσης. Οι απαιτούμενες αποδείξεις προσδιορίζονται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, αν αυτό είναι υψηλότερο από το πραγματικό. Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη, όσον αφορά το ύψος εισοδήματος για τον υπολογισμό των απαιτούμενων αποδείξεων καθώς και για την κάλυψη των τεκμηρίων του, ότι για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη, πέραν των δηλωθέντων από τον ίδιο στοιχείων (κατοικία, αυτοκίνητα κ.λπ.), κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται και ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Για τα υπόλοιπα τεκμήρια διευκρινίζεται ότι για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, δασκάλους κ.λπ. οι κατώτατες αμοιβές είναι για το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως την 30ή Ιουνίου του περασμένου έτους, 33,04 ευρώ το ημερομίσθιο του άγαμου χωρίς προϋπηρεσία και 739,56 ευρώ προκειμένου για μισθό και για το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους το ημερομίσθιο διαμορφώνεται σε 33,57 ευρώ και ο μισθός στα 751,39 ευρώ. Για τον προσδιορισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για ιδιωτικά σχολεία απαιτούνται αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ενώ προκειμένου να μην εφαρμοστεί η αντικειμενική δαπάνη για σκάφη αναψυχής απαιτείται δήλωση ακινησίας που πιστοποιείται από βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
 
- Στην αποζημίωση απόλυσης δεν επιβάλλεται έκτακτη εισφορά. Η αποζημίωση λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης που φορολογείται αυτοτελώς, αναγράφεται μόνο στους κωδικούς 657-658 του πίνακα 6, έτσι ώστε για τα ποσά αυτά να μην υπολογιστεί έκτακτη εισφορά. Τα ποσά αυτά δεν αναγράφονται πλέον στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6 όπως τα παλαιότερα οικονομικά έτη.
 
 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου