Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι ομογενείς θα σώσουν την Ελλάδα;

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΟΔΔΗΧ

Οι ομογενείς θα σώσουν την Ελλάδα;

Σε σανίδα σωτηρίας από τους έλληνες ομογενείς ελπίζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σε περίπτωση που κλείσει η «κάνουλα» της τρόικας.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει στα συρτάρια του ο ΟΔΔΗΧ προβλέπει ότι εάν η χώρα αποκλεισθεί από τη χρηματοδότηση της τρόικα, θα μπορούσε να προστρέξει στην στήριξη των ομογενών των ΗΠΑ και της Αυστραλίας ώστε να αντλήσει κάποια χρήματα ικανά να την στηρίξουν για ένα διάστημα. Πάντως, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν θεωρούν πως από την πηγή αυτή θα μπορούσαν να αντληθούν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ με πλήρη κινητοποίηση των ομογενειακών δυνάμεων.
 
Το Ομόλογο της Διασποράς το είχε υποστηρίξει με ενθουσιασμό ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε βολιδοσκοπήσει και το ενδιαφέρον ομογενών. Σχεδόν 15 μήνες μετά την επίσημη αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου στις αμερικανικές αρχές για την έκδοση Ομολόγων Διασποράς η Ελλάδα έχει επισήμως εγκαταλείψει τα εν λόγω σχέδια, καθώς το κλίμα και στις δύο άκρες του Ατλαντικού είναι απρόσφορο.
 
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την έκδοση Ομολόγων της Διασποράς στις ΗΠΑ και εν συνεχεία στην Αυστραλία. Ωστόσο, η επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, αλλά και το ευμετάβλητο διεθνές κλίμα στην αγορά ομολόγων ανέτρεψαν τα σχέδια αυτά.
 
Θα πρέπει μάλιστα να τονισθεί πως το Δημόσιο έχει βγει χαμένο από την εν λόγω ματαίωση, καθώς είχε προκαταβάλει στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) 197.000 δολάρια προκειμένου να του παρασχεθεί το δικαίωμα να προβεί στην διάθεσή ομολόγων σε Αμερικανούς επενδυτές και ιδιαίτερα μικροεπενδυτές. 

newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου