Κυριακή 20 Μαΐου 2012

G8: Σημαντική η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ


Την σημασία που έχει η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη- με τήρηση των δεσμεύσεων της-υπογράμμισαν οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Οχτώ (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) και δεσμεύθηκαν για την προώθηση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με την δημοσιονομική εξυγίανση.  

Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ (G8) δήλωσαν πως είναι "μέλημά" τους να προωθήσουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας προκειμένου να αναζωογονήσουν την παγκόσμια οικονομία και έδωσαν την υποστήριξή τους στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

"Συμφωνούμε για τη σημασία που έχει μια ισχυρή και συνεκτική [ενιαία] ευρωζώνη για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη και βεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τήρηση των δεσμεύσεών της", ανέφεραν σε δήλωση μετά τη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ. Προηγουμένως ο Μπ. Ομπάμα είχε αποφανθεί ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, την οποία παρακολουθεί με προσοχή η Ουάσινγκτον, ανησυχώντας για τις όποιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών του φθινοπώρου.

Οι ηγέτες της G8 δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχύσουν και να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους αλλά και να καταπολεμήσουν τις οικονομικές εντάσεις εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

 "Δεσμευόμαστε στη δημοσιονομική υπευθυνότητα και, στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ισχυρές και βιώσιμες πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης που λαμβάνουν υπόψη την εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση των χωρών και στηρίζουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη", αναφέρουν οι ηγέτες στη δήλωσή τους.


Η λιτότητα και η ανάπτυξη πρέπει να πηγαίνουν μαζί, συμφώνησαν Γαλλία και Γερμανία, η
"Το μήνυμα είναι πως η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος", δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των μέτρων λιτότητας., προσθέτοντας: "Συμφωνήσαμε πλήρως ότι χρειαζόμαστε και τις δυο".

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε: "Θα πρέπει να επιδιώξουμε ταυτόχρονα την εκπλήρωση αυτών των δύο σκοπών" και υπογράμμισε πως η «καρποφόρος» σύνοδος κορυφής της ομάδας G8 θα στείλει "ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ανάπτυξης" στους πολίτες και στις νευρικές χρηματοοικονομικές αγορές.

Προηγουμένως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εστίασε στο γεγονός ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη "πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, κάτι που απαιτεί τη λήψη μέτρων, με στόχο τα μειωμένα κρατικά ελλείμματα, τις ισχυρές τράπεζες, την ισχυρή διακυβέρνηση".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως "έχει απόλυτο δίκιο" η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, "ότι κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη πρέπει να έχει δυνατά σχέδια, για να αντιμετωπίσει τα κρατικά ελλείμματα". " 'Ομως, η λιτότητα κι η ανάπτυξη δεν αποτελούν τις λύσεις που είναι σε άμεση χρονική συνάρτηση" , σχολίασε.

Εκτός από την οικονομική κρίση, οι G8 εξέτασαν και άλλα θέματα όπως το πετρελαϊκό. Οι G8 δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν [σταθερή] την προσφορά στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου καθώς θα τίθενται σε εφαρμογή οι κυρώσεις για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αλλά δεν συζήτησαν κάποιο ειδικό μέτρο που θα προκαλούσε κάποια ενέργεια, όπως δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου