Για αυταρχισμό και αλαζονεία κατηγορεί το Spiegel την Άνγκελα  Μέρκελ, τονίζοντας ότι πρώτη φορά καγκελάριος κάνει καμπάνια αποφεύγοντας τόσο έντονα να μιλήσει για τακρίσιμα ζητήματα, προβάλλοντας τον εαυτό του, ενώ παράλληλα στέλνει το μήνυμα στον ψηφοφόρο ότι θυσίες θα κάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι, εκτός των Γερμανών.


Η εικόνα που συνοδεύει το κεντρικό δημοσίευμα του Spiegel δείχνει την Μέρκελ ως αυτοκράτειρα, ενώ το άρθρο αναφέρει: «Μόλις η Μέρκελ βρεθεί στη σκηνή, ρίχνει στο κοινό μία ματιά - αυτή του επαγγελματία - προσπαθώντας να δει αν την παρακολουθούν και σκανάροντας για αριστεριστές που πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Μετά υψώνει το χέρι χαιρετίζοντας, μία χειρονομία που στην αυτοκρατορική της απλότητα,θυμίζει τη βασίλισσα της Βρετανίας».

Το άρθρο είναι... καταπέλτης για την καγκελάριο αναφέροντας ότι προσεκτικά φροντίζει να μην αναφέρεται σε δύσκολα και ακανθώδη θέματα όπως το μέλλον της Ευρώπης, την Ελλάδα και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Το μόνο της πρόγραμμα είναι η δημοφιλία της τονίζει.

Η λέξη που καλύτερα μπορεί να περιγράψει την προεκλογική της καμπάνια είναι «αλαζονεία». Ενδεικτικά, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, έβαλε τον εκπρόσωπό της να επαναλαμβάνει πως «όλες οι κατηγορίες έχουν καταπέσει», με αποτέλεσμα ακόμη και ο Χορστ Ζέεχοφερ, των Χριστιανοκοινωνιστών και σύμμαχος της Μέρκελ ανέφερε ότι κατά τη δική του γνώμη τίποτα δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, σημειώνει το περιοδικό.

Υπογραμμίζει ότι η Μέρκελ είναι μία σκληρή πολιτικός που μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις τόσο στην κυβέρνησή της όσο και στην Ευρώπη, όπου έχει καταφέρει να κάνει τους εταίρους της να έχουν δεθεί στο δικό της άρμα. Απαιτεί θυσίες από τους άλλους, ωστόσο η καμπάνια της δείχνει ότι από τους Γερμανούς δεν κάνει το ίδιο.