Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Χημικοί δοκιμάζουν 230 ετών μπύρα!


 
Η χαρά ήταν μεγάλη, όταν δύτες διέσωσαν τα τελευταία μπουκάλια σαμπάνιας από ένα ναυάγιο στη Βαλτική Θάλασσα, θα πρέπει να είναι η παλαιότερη σαμπάνια που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο! 


Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρεθήκαν περισσότερα ποτά επί του σκάφους: Πέντε μπύρες επίσης έχουν ανακτηθεί. Χημικοί ερευνούν την παλιά συνταγή των 230 χρόνων.

Τα ποτά είναι κατά πάσα πιθανότητα από τη δεκαετία του 1780 και διασώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται κοντά στα νησιά Αλάντ μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας. Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει τα ποτά: το κρασί, παρά την ηλικία του είχε μια «απολύτως υπέροχη » γεύση , ανέφερε ένας ειδικός. Η μπύρα όμως, είχε υπερβεί  την ημερομηνία πώλησης για τα καλά!

Ακόμη και αν η γεύση έχει υποστεί αλλοιώσεις , τα συστατικά είναι «καλά», δήλωσαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου VTT κοντά στο Ελσίνκι. Ήδη έχουν ξεκινήσει την ανάλυση των ποτών. Οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τι είδους ζύμη χρησιμοποιούσαν στην μπύρα. «Ο ρόλος της ζύμης στη ζυθοποιία στον 18ο αιώνα δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητός", δήλωσε μια εκπρόσωπος της VTT.

Τα 160 καλοδιατηρημένα μπουκάλια κρασί δεν είχαν ετικέτες, άλλα θα μπορούσαν σύμφωνα με μια οινολόγος και ένα δύτη να είναι ποικιλίας Veuve Clicquot, Moet & Chandon ."Είμαστε σε επαφή με Moët & Chandon, και είναι σίγουρο σε 98 τοις εκατό ότι είναι Veuve Clicquot," δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Κρίστιαν Έκστρομ τον περασμένο Ιούλιο.

"Σύμφωνα με τα αρχεία μας, το μπουκάλι προέρχεται από τη δεκαετία του 1780", δήλωσε ο Έκστρομ. Η παραγωγή της Veuve Clicquot είχε ξεκινήσει το 1772, όμως το πρώτο μπουκάλι είχε παραδοθεί το 1782. "Έτσι, δεν μπορεί να είχε γίνει πριν από το 1782 και ούτε μετά το 1789, διότι η Γαλλική Επανάσταση έχει κλείσει την παραγωγή." Προφανώς έπρεπε να παραδοθεί από τον γάλλο βασιλιά Λουδοβίκος ΙΣΤ ' στο ρώσο τσάρο, που δεν έφθασε όμως ποτέ στο στόχο του. Έχει εκτιμηθεί η αξία της φιάλης στα 53 000 ευρώ.

Εάν επιβεβαιωθεί, η ηλικία, τότε θα έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για την παλαιότερη σαμπάνια στον κόσμο! Μέχρι σήμερα, κρατεί το ρεκόρ ένα μπουκάλι Perrier Jouet από το 1825

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου