Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Νιώθετε πάντα κουρασμένοι;



Πολλοί άνθρωποι συχνά αισθάνονται κουρασμένοι και εξαντλημένοι.  Αλλά αν είστε πάντα κουρασμένος τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε  κάποια ασθένεια. 

Έτσι, η κόπωση μπορεί να προκληθεί για παράδειγμα από μια έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών. Αλλά  ακόμη και  από πιο σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος ή κατάθλιψη.

 Τι είναι η κόπωση;

Η κόπωση είναι ένα αίσθημα κούρασης ή και έλλειψης ενέργειας. Η κόπωση διαφέρει σημαντικά από την υπνηλία. Η υπνηλία υποδηλώνει την ανάγκη για ύπνο, ενώ η κόπωση αφορά την έλλειψη ενέργειας και δυνάμεων. Πάρ' ολα  αυτα, η υπνηλία και η απάθεια τείνουν να αποτελούν συμπτώματα που συνυπάρχουν με την κόπωση. Οξεία κόπωση είναι ένας μηχανισμός προστασίας για να μας προστατεύσει από την υπερπροσπάθεια. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας αναζωογονεί και συγκεκριμένα μπορεί να συλλέξει νέα δύναμη. Αν η έλλειψη ύπνου είναι η αιτία της κόπωσης, η ποσοτική ή ποιοτική έλλειψη ύπνου μετά την κόπωση μπορεί να φανεί: Έτσι, είτε κοιμάστε πολύ λίγο ή η ποιότητα του ύπνου είναι χαμηλή και ο ύπνος ως εκ τούτου δεν είναι πλέον αρκετός. Εάν το σώμα στερείται τον μόνιμο ύπνο αυτό οδηγεί σε χρόνια κόπωση. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί μεταξύ άλλων σε προβλήματα συγκέντρωσης, αυξημένη ευαισθησία στον πόνο και κάψιμο στα μάτια. 

Η χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη μιας ασθένειας.  Η κόπωση μπορεί να συμβεί ως δευτερεύον σύμπτωμα διαφόρων ασθενειών. Ως εκ τούτου, πρέπει πάντα να εξετάζεται με άλλα συμπτώματα. Μεταξύ των αιτιών της κόπωσης είναι τα ακόλουθα: Η έλλειψη σιδήρου (αναιμία) , καρδιοπάθεια, άπνοια του υπνου,   ,λοιμώδη νοσήματα, καρκίνος ,ψυχολογικά αίτια, έλλειψη βιταμίνων, υπέρβολικη δόση καφεΐνης,μόλυνση γεννητικών οργάνων, υπερθυρεοειδισμός.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγξετε αν μπορείτε να απαλλαγείτε από την  κούραση σας με μερικά απλά κόλπα: Προσπαθήστε να δείτε αν η έλλειψη ύπνου ή το άγχος στην εργασία μπορεί να είναι η αιτία της κόπωσης σας. Δοκιμάστε  αν η κούραση σας εξαφανίζεται, για παράδειγμα, μετά από ένα σύντομο υπνάκο.

 Δώστε προσοχή στην επαρκή ενυδάτωση (τουλάχιστον 1,5 λίτρα την ημέρα). Τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες. Προσπαθήστε να δείτε αν η  κούραση σας περνάει με ένα κρύο ντους. Να είστε σωματικά δραστήριοι!  Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό για να ελέγξει από που προκαλείται η κόπωση. 


Πάντα κουρασμένος - ψυχολογικά αίτια

 Η κόπωση μπορεί να είναι όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχολογικη. Αυτό συμβαίνει όταν η κούραση που σχετίζεται με την κόπωση έχει και  μια καταθλιπτική διάθεση. Η αιτία της κόπωσης μπορεί στη συνέχεια να είναι και η κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, είναι συχνά δύσκολο να κοιμηθούν το βράδυ. Επίσης, συνήθως δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα, αλλά ξυπνούν συχνά. Και το πρωί όταν ξυπνούν αισθάνονται κουρασμένοι και εξαντλημένοι επειδή δεν είχαν επαρκή ύπνο.

Εάν νιώθετε επίμονη κούραση ή εξάντληση, μην το παραβλέπετε και μην το αμελείτε. Είναι σημαντικό να παίρνετε πολύ σοβαρά τις ενοχλητικές αυτές καταστάσεις προτού οδηγήσουν σε χειροτέρευση της κατάστασης της υγείας σας.Αν έχετε κουραστεί μη μείνετε απαθής θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου