Ο καφές έχει αποδεδειγμένα πολυάριθμα οφέλη, από την προστασία του εγκεφάλου ενάντια στην άνοια έως την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται να επισημάνει ότι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη έχει και αντιγηραντική δράση!
Τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται να επισημάνει ότι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη έχει και αντιγηραντική δράση!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Medicine, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους –η φλεγμονή θεωρείται ότι εμπλέκεται στις περισσότερες σοβαρές ασθένειες, αν όχι σε όλες– είχαν μεταξύ τους κάτι κοινό: ήταν όλοι λάτρεις του καφέ.
«Όσο περισσότερη καφεΐνη κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν από τη χρόνια φλεγμονή» δηλώνει ο Ντέιβιντ Φέρμαν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανοσίας, Μεταμοσχεύσεων και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και ένας εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης. «Δεν υπήρχε κανένα όριο, όπως αποδείχτηκε» συμπληρώνει.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ο Φέρμαν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος από 100 ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Παρατηρήθηκε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε ποικίλα γονίδια που σχετίζονται με την εκδήλωση της φλεγμονής –πράγμα λογικό, αφού με την πάροδο των ετών παρατηρείται μια ανοδική τάση στους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Κοινός παρονομαστής σε ασθένειες του γήρατος, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι αρθροπάθειες και το Αλτσχάιμερ, θεωρείται πως είναι η φλεγμονή. «Οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζουμε με τα γηρατειά δεν οφείλονται στην πραγματικότητα σε αυτά, αλλά στη φλεγμονή» εξηγεί ο Φέρμαν.
Όσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα στα σχετιζόμενα με τη φλεγμονή γονίδια, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες για τον κάτοχό τους να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και να παρουσιάζει σκλήρυνση των αρτηριών του (αθηροσκλήρωση). Αντιθέτως, όσοι δεν είχαν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ασχέτως ηλικίας, φάνηκε να είναι πιο προστατευμένοι ενάντια στις φλεγμονές. Οι ίδιοι όμως συμμετέχοντες ήταν και αυτοί που έπιναν πιο τακτικά σημαντική ποσότητα καφέ.
Ποσότητα ίση με πέντε ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα συσχετίστηκε με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας στο γονιδιακό μονοπάτι της φλεγμονής. Η αντιφλεγμονώδης δράση του καφέ μπορεί να εξηγηθεί από την επίδραση της καφεΐνης στη διαδικασία εκδήλωσης της φλεγμονής, αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, λειτουργεί ως «εμπόδιο» στο μονοπάτι.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι στόχος μας δεν πρέπει να είναι η παντελής καταστολή της φλεγμονής, αφού πρόκειται για μια χρήσιμη διεργασία του ανοσοποιητικού που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, την απομάκρυνση τοξικών ουσιών από τον οργανισμό κ.α. Αυτό που χρειάζεται είναι να εντοπίζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα η ανεξέλεγκτη φλεγμονώδης αντίδραση, ώστε να μη γίνει χρόνια.
Onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου