Υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να γίνει κατανοητό από τη νηστεία. Τελικά, η νηστεία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πράγμα, έτσι ώστε ο καθένας μπορεί να κάνει δικό του ορισμό της νηστείας.
Πιστεύουμε ότι η νηστεία είναι μέρος της ζωής μας και είναι μια επιτομή της ολιστικής προσέγγισης. Όλες οι πτυχές της ζωής αντανακλάται εδώ. Η νηστεία δεν είναι μονο αποτοξίνωση του οργανισμού, αλλά και θρησκευτικό λειτούργημα!
Τι είναι η νηστεία; Γιατί κάνουμε νηστεία; Πως πρέπει να κάνουμε νηστεία; Πολλοί αδελφοί και συνάνθρωποί μας έχουν μία πλανεμένη άποψη για την νηστεία. Νομίζουν πως είναι καταδυνάστευση, περιορισμός χωρίς ουσία που την επέβαλαν Δεσποτάδες και παπάδες. Είναι όμως έτσι;
Τι είναι η νηστεία; Γιατί κάνουμε νηστεία; Πως πρέπει να κάνουμε νηστεία; Πολλοί αδελφοί και συνάνθρωποί μας έχουν μία πλανεμένη άποψη για την νηστεία. Νομίζουν πως είναι καταδυνάστευση, περιορισμός χωρίς ουσία που την επέβαλαν Δεσποτάδες και παπάδες. Είναι όμως έτσι;
- Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή (άλλως ασιτία). Κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους.
- Όπως συμβαίνει και με τον μοναχισμό, η νηστεία αποτελεί ανατολική συνήθεια. Στους αρχαίους ασιατικούς λαούς και στους Αιγυπτίους τη νηστεία την επέβαλλαν θρησκευτικοί λόγοι. Προκειμένου να ετοιμαστούν οι πιστοί για τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές τελετές ή για να τιμήσουν ή για να εξιλεώσουν κάποιο θεό έπρεπε να απέχουν γενικά ή μερικά από τροφές.
Η νηστεία έχει όμως και πολλές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της νηστείας βοηθά. Η νηστεία προκαλεί συχνά μια πολύ αισθητή βελτίωση στην υγεία. Συχνά η νηστεία έχει τα εξής θετικά αποτελέσματα : ωραίο δέρμα ,ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ,απώλεια βάρους και σταθερή λειτουργία του εντέρου. Επίσης ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο. Μείωνει τα επιπέδα των λιπιδίων στο αίμα και προκαλεί ανακούφιση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και στις αρθρώσεις.Απομάκρυνει τις τοξίνες από το σώμα, διότι το σώμα κάνει κάθε μέρα μεγάλες προσπάθειες για να απαλλαγεί από τα απόβλητα και τις τοξίνες.
Η νηστεία για την ψυχή
Η απώλεια βάρους, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και γενικά η νηστεία δημιουργεί μια χαλαρωτική και ευχάριστη διάθεση. Αυτό συχνά προκαλεί ψυχική απελευθέρωση που οδηγεί σε μια συναισθηματική ισορροπία και εσωτερική ειρήνη. Επιπλέον το σώμα εκκρίνει την ορμόνη σεροτονίνη που σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένη και μειώνει την συγκέντρωση της κορτιζόλης . Μετά από περίπου τρεις ημέρες το σώμα έχει καθαρίσει.Πριν από την έναρξη της νηστείας πρεπει όμως πάντα να πάρετε κάποιες σημαντικές προφυλάξεις . Ειδικά αν δεν έχετε καμία εμπειρία με τη νηστεία ή δεν είστε απολύτως υγιής, μια εξειδικευμένη εκπαίδευση είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά ακόμη και εκείνοι με εμπειρία στη νηστεία, θα πρέπει να υποβάλλονται σε check-up στο γιατρό. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλοί γιατροί που έχουν αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις θεραπευτικές πτυχές της νηστείας.
Μια επίσκεψη σε γιατρό είναι σχεδόν απαραίτητη. Εναλλακτικά, η νηστεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια κλινική νηστεία .
Αληθινή νηστεία σε τρεις φάσεις
Η νηστεία, ήδη από τα πρώτα (αποστολικά) χρόνια της Εκκλησίας, έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ζωή των Χριστιανών όπου η Εκκλησία καθόρισε συγκεκριμένες ημέρες και περιόδους νηστείας:
* Τετάρτη - Παρασκευή: Νηστεύουμε τις δύο αυτές ημέρες διότι η Τετάρτη ήταν η μέρα που προδόθηκε ο Κύριος και η Παρασκευή η μέρα που σταυρώθηκε.
α) Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Η συγκεκριμένη νηστεία κρατά 40 ημέρες
β) Νηστεία Χριστουγέννων:, Παλαιότερα, σύμφωνα με το Ασματικό Τυπικό που ίσχυε στις ενορίες, μέχρι τον 13ο αιώνα μ.Χ., η νηστεία διαρκούσε μόνο 7 ημέρες.
γ) Νηστεία των Αποστόλων: Η νηστεία αυτή γίνεται σύμφωνα με την ημερομηνία του Πάσχα. Όσο πιο νωρίς πέσει το Πάσχα . Τιμούμε το Άγιο Πνεύμα ,
δ) Νηστεία της Θεοτόκου:
Νηστεύω σημαίνει μαθαίνω να τρέφομαι ως όλος άνθρωπος, ως ψυχή και σώμα. Μαθαίνω να εξασκούμε στο να διαλέγω τις τροφές που θα χορτάσουν την πείνα και τη δίψα της καρδιάς μου. Μαθαίνω να βάζω μέτρο στην ζωή μου».
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου