Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Κρύσταλλο κάνει μεγάλα αντικείμενα αόρατα!

Οι ερευνητές κατάφεραν ένα εντυπωσιακό πείραμα: πρώτη φορά έχουν κάνει ένα μεγαλύτερο αντικείμενο αόρατο στο ανθρώπινο μάτι… με ένα φυσικό κρύσταλλο. Μήπως αυτό ανοίγει το δρόμο για έναν πραγματικό μανδύα αορατότητας;

Έναν πραγματικό μανδύα αορατότητας, παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται σε βιβλία Harry Potter ή σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι ασφαλές. Για να κάνουμε κάτι αόρατο στο γυμνό μάτι, θα πρέπει να επηρεάζει την ακτινοβολία από μια ευρεία ζώνη. Με τις προηγούμενες μεθόδους, ήταν σχεδόν αδύνατο!

Τώρα έρχεται μια διεθνής ερευνητική ομάδα με μια διαφορετική προσέγγιση: δεν χρησιμοποιεί τεχνητά μετά-υλικά, αλλά φυσικά κρύσταλλα από ασβεστίτη. 

Το μυστικό είναι η λεγόμενη διπλή διάθλαση, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ασβεστίτη κρυστάλλων. Μια ακτίνα φωτός μέσα από αυτό, θα χωρίζεται σε δύο δοκάρια. Κοιτάζοντας, εμφανίζεται μια εικόνα από ένα τέτοιο κρύσταλλο, δύο φορές. Ο Σουάνγκ Ζάνγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και οι συνεργάτες του εκμεταλλεύθηκαν αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να κάνουν τα αντικείμενα αόρατα: Διάταξαν τους κρυστάλλους κατά τρόπο, που είναι συναφές με το φως και αντανακλάται τόσο, σαν να πέφτει σε μια λεία επιφάνεια. Στην πραγματικότητα, υπήρχε μια κοιλότητα κάτω από τα κρύσταλλα και το περιεχόμενό τους ήταν αόρατο, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες όμως αμφιβάλλουν για την τεχνολογία! 

Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως παραδέχεται και ένας από τους ερευνητές. Το φως πρέπει να είναι πολωμένο και μπορεί να έχει στροφή προς μία κατεύθυνση, με αποτέλεσμα στον καθημερινό κόσμο αυτό συνήθως να μην συμβαίνει. "Επιπλέον, το αντικείμενο είναι αόρατο μόνο από μια ορισμένη άποψη", λέει ο Τόλγκα Εργκίν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καρλσρούη της Γερμανίας "Αν περιστρέψετε το αντικείμενο περίπου 90 μοίρες, γίνεται ορατό και πάλι." 

Ο Ζάνγκ και οι συνάδελφοί του δίνουν έμφαση σε μια άλλη πλευρά, την πεποίθηση ότι η ιδέα τους προορίζεται για το μέλλον. «Η δουλειά μας, ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές εφαρμογές με μακροσκοπικά Stealth», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η συσκευή από ασβεστίτη ήταν πράγματι "πολύ ενδιαφέρουσα», διότι ήταν η πρώτη φορά που πέτυχε να καταστήσει αόρατα, όχι μόνο μικροσκοπικά αντικείμενα . Ωστόσο, ο επιστήμονας πιστεύει ότι η διαδρομή θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. "Δεν νομίζω, ότι το ωθεί να ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω βήματα προς έναν πραγματικό 3-D αόρατο μανδύα». 

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου