Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο εφιάλτης της ραδιενέργειας! Πόσο επικίνδυνη είναι η ραδιενέργεια για τον ανθρώπινο οργανισμό!




Κρίσιμο φαινόμενο, που προκαλεί η ραδιενέργεια στους ζωντανούς οργανισμούς, είναι ο ιονισμός, o οποίος είναι σχηματισμός ιόντων, δηλαδή, ηλεκτρισμένων ή φορτισμένων ατόμων.


Αν η πηγή της ραδιενέργειας βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από τον άνθρωπο, ένα μέρος της ακτινοβολίας απορροφάται από τα ρούχα και το δέρμα του ανθρώπου, ενώ η υπόλοιπη ακτινοβολία εισχωρεί στο σώμα του. Ανάλογα με την έντασή της μπορεί να περάσει διαμέσου του σώματος, σχηματίζοντας κατά τη διαδρομή της ορισμένο αριθμό ιόντων. Αν, όμως, η πηγή της ραδιενέργειας εισχωρήσει στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος μέσω της αναπνοής ή μέσω της τροφής, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο επικίνδυνο, διότι η ραδιενέργεια έρχεται σε άμεση επαφή με τα ζωτικά όργανα του σώματος και προκαλεί έντονο ιονισμό.

Κύτταρα που παθαίνουν ζημιά από ραδιενέργεια παραμένουν στον οργανισμό για πολλά χρόνια και έτσι αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός τους. Υπάρχει, μάλιστα, η άποψη, σύμφωνα με την οποία η ραδιενέργεια, όπως και άλλες ακτινοβολίες, ότι δρα αθροιστικά και συγκεντρωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει, αν υπάρχει φυσικά αυτή η δυνατότητα, ν’ αποφεύγεται, έστω και αν είναι πολύ μικρή. Θεωρείται, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο, δηλαδή, όσο χαμηλή και αν είναι η έκθεση ενός ατόμου στη ραδιενέργεια, πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα, έστω και ελάχιστη, να προκληθεί κάποια βλάβη. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένου αποτελέσματος, όπως είναι οι γενετικές αλλαγές και η καρκινογένεση.


Δείτε αναλυτικά τι μπορούν να πάθουν ένα-ένα τα όργανά μας από την ραδιενέργεια:


Δέρμα


Το δέρμα κοκκινίζει, δεδομένου ότι τα κύτταρα του δέρματος σταδιακά διαλύονται.


Μαλλιά


Μεγάλος βαθμός ακτινοβολίας οδηγεί σε τριχόπτωση.


Οστά


Τα ισότοπα που εκπέμπει η ραδιενέργεια πηγαίνουν και αποθηκεύονται στα οστά, καταστρέφοντάς τα, δημιουργώντας προβλήματα στο σχηματισμό του αίματος που είναι πολύ σημαντικός για τον οργανισμό μας!


Θυρεοειδής


Αρχικά ανταποκρίνεται μόνο στην ακτινοβολία. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει κίνδυνος καρκίνου, διότι το ραδιενεργό ιώδιο απορροφάται 100% από τον οργανισμό.

Πνευμόνια


Επιβαρύνονται από ραδιενεργά σωματίδια και έτσι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καρκίνου.


Ήπαρ


Επιβάρυνση από το καίσιο. Κίνδυνος για καρκίν

Μυείς


Ολόκληρος ο μυϊκός ιστός μπορεί να καταστραφεί από το καίσιο.

Νεφρά


Η ραδιενεργή ουσία καίσιο 137 καταστρέφει και τα νεφρά.


Στομάχι


Υψηλές δόσεις ακτινοβολίας καταστρέφουν το στομάχι και το εντερικό τοίχωμα.

Ωοθήκες.


Κίνδυνος καρκίνου γιατί είναι πολύ επιρρεπείς στην ακτινοβολία.


ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου