Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Συμβουλές για έναν υγιεινό ύπνο!



Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή ισορροπία του οργανισμού. 


Η έλλειψη ύπνου μπορεί ακόμη και να οδηγήσει και σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα μπορεί ακόμη και να ευθύνεται για κάποια μορφή κατάθλιψη.

Στη Γερμανία πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία. Στούς μισούς από αυτούς που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή απαιτείται θεραπεία. Οι γυναίκες το παθαίνουν δύο φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Οι ηλικιωμένοι υποφέρουν συχνά από αϋπνία από τους νεότερους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά μια χρόνια ασθένεια, η οποία με τη σειρά να επηρεάζει τον ύπνο.



Ρωτήστε τον εαυτό σας τι είναι αυτό που σας εμποδίζει  και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε! Μερικές φορές είναι πολύ χαζά πράγματα που διαταράσσουν τον ύπνο. Ως εκ τούτου, ελέγξτε την υγιεινή του ύπνου σας:

Πού είναι η τηλεόραση; Πόσο ηρεμία βασιλεύει στην κρεβατοκάμαρα; Ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο ή ο θόρυβος του δρόμου μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σημαντικά.

Μάθετε πόσο ύπνο χρειάζεστε πραγματικά!

Κάθε άτομο έχει μια διαφορετική ανάγκη για ύπνο, ο πλούσιος ύπνος είναι 6 ώρες και αυτός που διαρκεί 8 ώρες σας κάνει να αισθανθείτε ότι έχετε αναρρώσει πλήρως. Η κανονική διάρκεια του ύπνου είναι στούς ενήλικες μεταξύ 6 και 8 ωρών. Οι ηλικιωμένοι συχνά κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα ο ύπνος είναι μικρότερός. Μην κοιμάστε περισσότερο από όσο χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ο κύκλος δεν έχει ξεκινήσει και αισθάνεστε κουρασμένοι.

Ένα ημερολόγιο ύπνου βοηθά.

Για να πάρετε μια γενική εικόνα της δικής σας συνήθειας ύπνου τα προβλήματα θα πρέπει να αναφέρονται: πόση ώρα κοιμάστε και πόσες ώρες ξυπνάτε την νύχτα , την ποιότητα του ύπνου σας και τα  έκτακτα γεγονότα που έγιναν κατά την διάρκεια της ημέρας.


Αποφύγετε τα ποτά και το αλκοόλ. 

Το αλκοόλ κάνει πολύ κακό στην αϋπνία, διότι διαταράσσει τον ύπνο. Είστε ξύπνιοι τη νύχτα και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Καφές και νικοτίνη θα πρέπει να μειωθεί το βράδυ. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το βράδυ τα βαριά γεύματα για να μην έχετε δυσπεψία ,η οποία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σημαντικά. Για παράδειγμα, προγραμματίστε μια βραδινή βόλτα ή διαβάστε ένα βιβλίο για να χαλαρώσετε

Σωματική εργασία την ημέρα σας κάνει να κουραστείτε

Ο αθλητισμός είναι καλό για να ανακουφίσει την πίεση και το άγχος. Ωστόσο το  έντονο σπορ πριν τον ύπνο μπορεί να κάνει πολύ κακό. Ως εκ τούτου: Γυμναστειτε, αλλά όχι τις βραδινές ώρες. 

Φτιάξτε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Το δωμάτιο σας πρέπει να είναι ήσυχο, σκοτεινό και η θερμοκρασία θα πρέπει να  είναι περίπου στούς 18 βαθμούς.Το πάπλωμα πρέπει να είναι το κατάλληλο, το στρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε στην κρεβατοκάμαρα σας πολύ όμορφα.

Αποφύγετε ψυχικά επίπονες δραστηριότητες πριν τον ύπνο. 

Τα βράδια μην ασχολείστε με προσωπικά προβλήματα και μην βλέπετε έργα θρίλερ ή περιπέτειες.


Συνήθειες υπνου.

Άν είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα και το πρωί να ξυπνάτε την ίδια ώρα.




Κάθε άτομο έχει τις δικές του ιδέες για το πώς μπορεί να χαλαρώσει περισσότερο. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να σας βοηθήσει καλύτερα; Δείτε διάφορες πρακτικές χαλάρωσης και επιλέξτε τη σωστή για τον εαυτό σας. Τεχνικές χαλάρωσης είναι όπως η γιόγκα, η αυτογενής εκπαίδευση ο διαλογισμός που βοηθούν πολύ ώστε να ηρεμήσετε.

  • Ένα ζεστό μπάνιο θα σας κάνει να χαλαρώσετε. Τα βότανα όπως το βάλσαμο, ο λυκίσκος, η λεβάντα, η βανίλια επίσης θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Ένα παλιό γιατρικό είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι πριν πάτε για ύπνο. Και πολύ σημαντικό: Τη νύχτα δεν κοιτάτε το ρολόι ..ασκεί πίεση και σας κρατά ξύπνιο.


ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου