Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Κανέλα - ένα εξωτικό μπαχαρικό


Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της κανέλας μας συνοδεύσει κυρίως μέσα στο χειμώνα. Παλιότερα ήταν ένα σημάδι της αποκλειστικότητας και της εξουσίας και δεν ήταν τόσο προσιτή από οικονομική άποψη.

Η Κανέλα ή Κανέλλα, είναι ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Κιννάμωμον (Cinnamomum) που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ενώ το κιννάμωμον το γνήσιον (Cinnamomum verum) θεωρείται μερικές φορές να είναι η "αληθινή κανέλα", η περισσότερη κανέλα στο διεθνές εμπόριο προέρχεται από συγγενή είδη, τα οποία αναφέρονται επίσης ως "κασσία" ("cassia") που τα ξεχωρίζει από την "αληθινή κανέλα".

H κανέλα έχει ιδιαίτερα θεραπευτικές ιδιότητες


Η κανέλα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στόμαχου.Η κανέλα μπορεί να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και επίσης βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης. Παράλληλα ενισχύει το μεταβολισμό, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο αν θέλετε να χάσετε βάρος. Η κανέλα είναι επίσης πολύ πλούσια σε φυτοχημικά, έτσι ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του καρκίνου. Θεωρείται  ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής, διότι μπορεί να συνοδεύει κάποια θεραπεία και να αυξήσει τον αντίκτυπό της.

Η κανέλα θεωρείτο παλιότερα πιο πολύτιμη και από το χρυσό, αφού αλείφανε ευγενείς Αιγύπτιους με το μπαχαρικό αυτό και το συνδύαζαν με νερό και γαρύφαλλα. Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώσαν και την αντιμικροβιακή δράση της κανέλας, διότι η κανέλα παλιότερα έιχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για βακτηριακές λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος και για μυκητιασικές λοιμώξεις.

H κανέλα ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα


Ωστόσο, το πιο συναρπαστικό  της κανέλας είναι το αποτέλεσμα στη  μείωση της γλυκόζης στο αίμα .Ο Αϊνστάιν ήθελε να δοκιμάσει την επίδραση των διαφόρων τροφίμων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Ακόμη και ένα στρούντελ μήλου με κανέλα είχε χαμηλά επίπεδα .

Οι ερευνητές πίστευαν ότι το γλυκό στρούντελ θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε μεγάλο βαθμό. Αλλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα δεν αυξήθηκαν τόσο δραματικά με ένα γλυκό στρουντελ με κανέλα, όπως συνέβη με το απλό γλυκό στρουντελ .Αμέσως μετά ξεκίνησαν μία μελέτη για την κανέλα .Το αποτέλεσμα της έρευνας δημοσιεύθηκε το 2003 στο περιοδικό 'Diabetes Care και ήταν περισσότερο από  εκπληκτικό!

Μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε το 2007 στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι η κανέλα εκτός του ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα καθυστερεί τη γαστρική κένωση, έτσι ώστε ο οργανισμός δεν θα  κατακλύζεται με μεγάλες ποσότητες σακχάρου στο αίμα, αλλά η γλυκόζη εισέρχεται  σταδιακά στο αίμα. 

Η κανέλα κατά του καρκίνου 



Επιστήμονες από την Ινδία έδειξαν το 2010 ,ότι ένα υδατικό εκχύλισμα της κανέλας από την κανέλα cassia μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο τα καρκινικά κύτταρα. Βρήκαν ότι η κανέλα είναι ένας ισχυρός τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η σχετική έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα από το Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας και το Κέντρο για την έρευνα κατά του καρκίνου του ίδιου Πανεπιστημίου και βρέθηκε ότι ένα συστατικό της κανέλας μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.



Η έρευνα βρήκε ότι το να προσθέτουμε κινναμαλδεϋδη, το συστατικό που δίνει στην κανέλα τη χαρακτηριστική μυρωδιά και τη γεύση της, στη δίαιτα των ποντικιών – πειραματόζωων τα προστατεύει από την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βάλτε την κανέλα στη ζωή σας 

Μετά από όλα αυτά τα καλά νέα γύρω από την κανέλα, μας μένει πλέον μόνο για να ψάξουμε για συνταγές με κανέλα. Κεικ με κανέλα, μπισκότα με κανέλα και τα ζαχαρούχα επιδόρπια θα είναι υγιής άν τα συνδυάσετε με κανέλα . Μπορείτε να βάλετε κανελα σε γάλα σόγιας ή σε δημητριακά, για παράδειγμα, λίγο κανέλα στο τσάι και στο κακάο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία σας. Ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη κανέλα σε φρέσκους χυμούς φρούτων.  Επίσης σε μήλα ή σε κομπόστες  ακόμη σε φρουτοσαλάτες  ταιριάζει πολύ καλα η κανέλα. Επίσης μούσλι ή κουάκερ μπορεί να είναι  πασπαλισμένα με κανέλα. Η κανέλα ταιριάζει επίσης υπέροχα στο κέικ .Και αν πίνετε καφέ ή καπουτσίνο, ποτέ δεν το κάνουμε αυτό χωρίς να έχουμε βάλει λίγη κανέλα.


ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου