Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Συμβουλές για την γαστρίτιδα


Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Όταν εμφανίζεται ξαφνικά πρόκειται για οξεία γαστρίτιδα, ενώ όταν αναπτύσσεται σταδιακά λέγεται χρόνια γαστρίτιδα. 

Τα συμπτώματα είναι πόνος στο στομάχι, καούρα, ναυτία ή φούσκωμα. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει το  στομάχι και να θεραπεύσει οριστικά την ασθένεια. 

Η νηστεία ανακουφίζει την  οξεία γαστρίτιδα. 

Η  οξεία γαστρίτιδα προκαλείτε συχνά από εξωγενείς παράγοντες, όπως το άγχος, τη νικοτίνη, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τη κακή διατροφή. Θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό ή χλιαρό τσάι από βότανα. Άν θέλει κάποιος να απαλλάχτει εξ ολοκλήρου με το φαγητό, μπορεί να προσφύγει στις φρυγανιές, στο αλεύρι βρώμης ή στα λαχανικά. Δηλαδή τρόφιμα που  ανακουφίζουν το στομάχι.Τρόφιμα που ανακουφίζουν από το πόνο στο στομάχι, δεδομένου ότι δεν δημιουργούν παραγωγή οξέων όπως είναι ο  πουρές πατάτας, τα μπισκότα, τα τριμμένα μήλα και οι μπανάνες. Πλιγούρι βρώμης ή κουάκερ κάνει ιδιαίτερα καλό. 

Ανάλογα με την αιτία  διακρίνονται τρεις μορφές της χρόνιας γαστρίτιδας: Α,Β και C.





Είναι σημαντικό να αποκλείσουμε αλλεργίες ή δυσανεξίες. Η γαστρίτιδα τύπου Β, η πιο κοινή μορφή της χρόνιας φλεγμονής του στομάχου προκαλείτε από το ελικοβακτηρίδιο pylori. Το ελικοβακτηρίδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα προβιοτικά, τα γιαούρτια το φρέσκο ​​μπρόκολο, το ραπανάκι και το λάχανο, γι αυτό είναι απαραίτητα στο καθημερινό μενού για την πρόληψη της γαστρίτιδας είτε οξεία είτε χρόνια γαστρίτιδα: Εκτός από την αποφυγή του στρες που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο βοηθά και μία καλή διατροφή για την θεραπεία της νόσου. 

Συνίστωνται πολλά μικρά γεύματα. Τρώτε αργά και μασάτε καλά. Τα γεύματα πρέπει να είναι ούτε πολύ ζεστά ούτε πολύ κρύα. Χρησιμοποιήστε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και αποφύγετε τα μπαχαρικά, το αλάτι και τη ζάχαρη.


Συμβουλές για να αφομοιώσετε στη διατροφή σας



Μια ολοκληρωμένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες,  και  χαμηλή σε λιπαρά είναι πολύ καλή και προστατεύει το στομάχι από τη  φλεγμονή. Καλά χωνευμένα τρόφιμα είναι για παράδειγμα: φρούτα χαμηλής οξύτητας (κυρίως μήλα, αχλάδια, μπανάνες, ακτινίδια, ροδάκινα, σταφύλια και πεπόνια) . Λαχανικά (π.χ. μάραθο, καρότα, πράσινες σαλάτες, κολοκυθάκια ή αρακά). Πατάτες (για παράδειγμα, όπως πουρέ πατάτας) και ρύζι .Ενώ οι παρακάτω τροφές επιβαρύνουν το στομάχι και θα πρέπει να αποφεύγονται: Ψητά, καπνιστά και  λιπαρά τρόφιμα, για παράδειγμα κρέας, ψάρι περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (για παράδειγμα, το πλήρες γάλα, κρέμα γάλακτος, ή ώριμα λιπαρά τυριά, τυρί καμαμπέρ) .Ψωμί, προϊόντα αρτοποιίας σνακ και γλυκά, ξηροί καρποί, άγουρα φρούτα, εσπεριδοειδή ,αβοκάντο ,το λάχανο, πράσα, όσπρια, πιπεριές ή κρεμμύδια ,καυτερά μπαχαρικά . Επίσης ο καφές τα ζεστά ή κρύα ροφήματα και το αλκοόλ ερεθίζουν το στομάχι  και  μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μια γαστρίτιδα. Ακόμη και το μαύρο τσάι, τα αναψυκτικά και τα ποτά πρέπει να αποφεύγονται.

Μην τρώτε ποτέ αμέσως πριν τον ύπνο: Σταματήστε να τρώτε τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα: το στομάχι σας μπορεί να ανεχθεί μικρά και συχνά γεύματα καλύτερα από τα μεγάλα γεύματα. 

 Τι να πίνετε όταν έχετε γαστρίτιδα;

Καλό είναι να πίνετε νερό και τσάι, καφέ, χυμούς λαχανικών και  να αραιώνεται τους χυμούς φρούτων που είναι πολύ όξινοι.  Επίσης τα πράσινα smoothies βοηθάνε πολύ. Για παράδειγμα, δύο διαφορετικά λαχανικά (π.χ. σπανάκι, ρόκα, άγρια ​​φύλλα, σκόρδο ή σαλάτες) αναμειγνύοντας τα με νερό, μια μπανάνα και ένα κουτάλακι λάδι καρύδας αποτελούν ένα ρόφημα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθάει πολύ στη γαστρίτιδα.

Αν ο πόνος όμως δυναμώνει και χειροτερεύει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας.  Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε ένα απλό αντιόξινο ή ένα ισχυρό αντιεκκριτικό που θα βοηθήσει στην πρόληψη  της επαναλαμβανόμενης γαστρίτιδας.

TZΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου