Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Τουρκία: Στους 282 οι νεκροί, θρήνος και οργή για τον Ερντογάν

Νέα πτώματα ανασύρθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από το ορυχείο Σόμα, αυξάνοντας σε 282 τον αριθμό των νεκρών, ανακοίνωσε

σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν την επιχείρηση διάσωσης. Ωστόσο, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν δραματικά.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται κατά πληροφορίες ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι -αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.

Ο προηγούμενος απολογισμός της καταστροφής αυτής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, στην επαρχία Μανίσα, ήταν 274 νεκροί.

Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ακόμη περίπου 90 ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι σχεδόν μηδενικές. 

"Τις 12 τελευταίες ώρες δεν έχουμε ανασύρει ζωντανούς ανθρακωρύχους", υπογράμμισε εξάλλου ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο στοές.

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι προηγουμένως κρατικές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες.
"Εκατοντάδες από τους αδελφούς μας εργάτες στη Σόμα είχαν εξαρχής εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε βάναυσες διαδικασίες παραγωγής ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα κέρδη", αναφέρεται σε δήλωση των συνδικάτων. 

Οργή για την πολύνεκρη τραγωδία

Αυξημένη είναι και η οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία.



 
Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων καταγγέλλει ότι από τότε που τα ορυχεία πέρασαν σε ιδιωτικό έλεγχο, η ελλιπής τήρηση των κανονισμών ασφαλείας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.


news247.gr    Στέφανος Νικήτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου