Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η πρωτιά-σοκ της Λεπέν στη Γαλλία «πάγωσε» την Ευρώπη

Νίκη του Εθνικού Μετώπου 

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν "πάγωσε" την πολιτική ελίτ της Γαλλίας αλλά και ολόκλρη την Ευρώπη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, αφήνοντας τρίτους τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Είναι η πρώτη φορά που το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο στα 40 χρόνια της ύπαρξής του. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, μπορεί να εκλέξει 25 ευρωβουλευτές – τους οκταπλάσιους από τους τρεις που κατάφερε να εκλέξει το 2009.

"Ο λαός μίλησε δυνατά και καθαρά", είπε η θριαμβεύτρια Λεπέν στους υποστηρικτές της που την επευφημούσαν στην έδρα του κόμματος, σε ένα προάστιο στα βορειοδυτικά του Παρισιού. Οι Γάλλοι "δεν θέλουν πλέον να κυβερνώνται από εκείνους εκτός των συνόρων μας, από Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεχνοκράτες που δεν είναι αιρετοί. Θέλουν να προστατευθούν από την παγκοσμιοποίηση και να ξαναπάρουν τα ηνία της μοίρας τους", πρόσθεσε.

Η Γαλλία ήταν εκ των ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης όμως τα τελευταία χρόνια οι ψηφοφόροι εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για την πολιτική της ελεύθερης αγοράς και των ανοιχτών συνόρων και το 2005 απέρριψαν με δημοψήφισμα το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών δίνουν στο Εθνικό Μέτωπο ποσοστό 26%, δηλαδή υψηλότερο και απ' όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το κόμμα έχει καταφέρει να κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της εργατικής τάξης που πιστεύουν ότι η ελίτ δεν καταλαβαίνει την αγωνία τους για την εγκληματικότητα, την παράνομη μετανάστευση, την ανεργία και το στάσιμο επίπεδο διαβίωσής τους.

Η συντηρητική αντιπολίτευση, το κόμμα UMP, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,66%. Οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ πέφτουν στο 13,88%, χαμηλότερα δηλαδή και από το 14,5% που είχαν λάβει το 1994.

Αφότου ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου από τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, η Μαρίν Λεπέν επιχείρησε να αποτινάξει το χαρακτηρισμό του "ρατσιστικού" κόμματος και η προεκλογική εκστρατεία της επικεντρώθηκε στο θέμα της φύλαξης των συνόρων, στην απόρριψη του συμφώνου ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και στην εχθρότητα απέναντι στο κοινό νόμισμα.

"Πρόκειται για σεισμό" παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από δύο μήνες, μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές, την οποία χρεώθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό. "Αντιμετωπίζουμε κρίση εμπιστοσύνης. . . Η Ευρώπη έχει απογοητεύσει και αυτό είναι γεγονός", πρόσθεσε.

Ο Βαλς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αναζωογόνηση της γαλλικής οικονομίας προχωρώντας σε φοροελαφρύνσεις.

Η Λεπέν ζήτησε επίσης τη διάλυση του κοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της βούλησης του λαού. Το Εθνικό Μέτωπο έχει μόλις δύο έδρες στο κοινοβούλιο, σε σύνολο 577.

Οι Σοσιαλιστές έσπευσαν πάντως να απορρίψουν την ιδέα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών καθώς, δεδομένης της αντιδημοτικότητας του Ολάντ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τις έχαναν εάν διεξάγονταν σήμερα. Οι επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια, το 2017.


Η διαφαινόμενη επικράτηση του Εθνικού Μετώπου έχει σοκάρει και τον διεθνή Τύπο καθώς στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων γίνεται αναφορά στη νίκη της Λεπέν. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μπορούν τα ακραία ευρωφοβικά κόμματα να συνεργαστούν μετεκλογικά;
Πάντως, από τη Γαλλία της Μαρίν Λε Πεν, το Βέλγιο του Μπαρτ ντε Γουίβερ, τη Δανία του Ελεύθερου Δανικού Κόμματος μέχρι την Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ -καθώς μεγάλη μερίδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες δεν ξεχνούν τις αντιευρωπαϊκές του κορώνες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον τα ακραία ευρωφοβικά κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν μετεκλογικά για να σχηματίσουν την πρώτη αντιευρωπαϊκή ομάδα στο ΕΚ.

Αν η Μαρίν Λε Πεν συνεργαστεί με τον Γκέερτ Βίλντερς της Ολλανδίας, καθώς και με τα αντίστοιχα ευρωφοβικά κόμματα από Αυστρία, Δανία, Βέλγιο τη Σλοβακία και την Ιταλία θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το νομοθετικό έργο του ΕΚ, ενώ αν συνεργαστεί μαζί τους και ο Νάιτζελ Φάρατζ τότε θα πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Κοινοβούλιο.

Ένα αποτέλεσμα που θα αναγκάσει εκ των πραγμάτων τις βασικές πολιτικές ομάδες, ΕΛΚ Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους. Να συνεργαστούν, τουλάχιστον σε κάποιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή ευρωπαϊστών και ευρωφοβικών.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου