Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Οι έφηβοι που καπνίζουν μαριχουάνα κινδυνεύουν από ψύχωση ή σχιζοφρένεια


 
Πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι η τακτική χρήση μαριχουάνας αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ψύχωσης σε εφήβους, η οποία μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή ασυνήθιστων σκέψεων και αντιλήψεων, όπως για παράδειγμα, ότι «η τηλεόραση μεταδίδει κρυφά μηνύματα».

Αυξάνεται, επίσης, ο κίνδυνος εκδήλωσης σχιζοφρένειας, μία διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί -όχι μόνο την ψύχωση- αλλά επίσης, προβλήματα συγκέντρωσης, αλλά και απώλεια συναισθηματικής έκφρασης, όπως υποστηρίζει η επιστήμονας και συγγραφέας Ανν Μακ Ντόναλντ, στο επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Όπως δημοσιεύει το In Vitro, σε μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 2.000 έφηβοι, με θέμα τις «επιπτώσεις του καπνίσματος μαριχουάνας σε νεαρούς ενήλικες», αποδείχθηκε ότι οι νέοι που κάπνιζαν μαριχουάνα είχαν τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψύχωση κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, σε σχέση με εκείνους που δεν κάπνιζαν «τσιγάρα».

Μία άλλη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η πρώιμη χρήση ινδικής κάνναβης θα μπορούσε πραγματικά να επιταχύνει την έναρξη της ψύχωσης (σε εφήβους με σχετικό υπόβαθρο) κατά τρία χρόνια. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, υποστηρίζει η έρευνα, είναι οι νέοι που έχουν ήδη μια μητέρα, πατέρα, ή αδελφό με σχιζοφρένεια ή κάποια άλλη ψυχωτική διαταραχή.

Οι νέοι με ένα γονέα ή αδελφό που υποφέρει από ψύχωση, έχουν περίπου 1 στις 10 πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση και οι ίδιοι , ακόμα και αν δεν καπνίσουν ποτέ «τσιγάρο» μαριχουάνας . Η τακτική χρήση μαριχουάνας, ωστόσο, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους, από μία στις 5, να γίνει κάποιος ψυχωτικός.

Συγκριτικά, οι νέοι που ανήκουν σε οικογένειες που τα μέλη τους δεν πάσχουν από ψύχωση, έχουν 7 στις 1.000 πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια. Αν, όμως, καπνίζουν τακτικά «τσιγάρα», ο κίνδυνος διπλασιάζεται σε 14, στις 1000 πιθανότητες.

Χρόνια τώρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση μαριχουάνας και την ψύχωση. Μία από τις πιο γνωστές έρευνες ήταν αυτή, που μελέτησε σχεδόν 50.000 νεαρούς σουηδούς στρατιώτες επί 15 χρόνια.

Όσοι είχαν καπνίσει μαριχουάνα τουλάχιστον μία φορά, εμφάνισαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ «τσιγάρο».

Οι τακτικοί χρήστες (οι οποίοι είπαν ότι έκαναν χρήση μαριχουάνας πάνω από 50 φορές) εμφάνιζαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια.

Μέχρι στιγμής , η έρευνα αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος μαριχουάνας και την ανάπτυξη στη συνέχεια ψύχωσης ή σχιζοφρένειας, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει με βεβαιότητα, πώς ακριβώς η μαριχουάνα προκαλεί την ψύχωση.

Αυτό συμβαίνει συχνά με τις έρευνες. Για παράδειγμα, πριν από χρόνια, οι επιστήμονες παρατήρησαν μεν για πρώτη φορά τη σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα , αλλά πέρασαν πολλά χρόνια για να είναι σε θέση να καταλάβουν, με ποιο τρόπο ακριβώς ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει τους πνεύμονες και στα άλλα όργανα του σώματος, προκαλώντας καρκίνο και άλλες ασθένειες .

Η έρευνα σχετικά με την επίδραση της μαριχουάνας στον εγκέφαλο είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.  Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής, είναι ότι η THC – μία από τις δραστικές ενώσεις της μαριχουάνας – διεγείρει τον εγκέφαλο και ενεργοποιεί άλλες χημικές αντιδράσεις, οι οποίες οδηγούν στην ψυχολογική και φυσική επίδραση του ναρκωτικού. Αλλά δεν είναι σαφές, το πώς ακριβώς η χρήση μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει σε ψύχωση.

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η μαριχουάνα μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου από την εφηβεία μέχρι και την ενηλικίωση, επειδή ο εφηβικός εγκέφαλος βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη, από την εφηβεία και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 20 χρόνων.

Μέσα σ’αυτό το διάστημα, λοιπόν, τα κέντρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την κρίση και την επίλυση προβλημάτων, εξακολουθούν να δημιουργούνται και να κατασκευάζουν συνδέσεις με τα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου . Το κάπνισμα της μαριχουάνας, μπορεί να εκτροχιάσει τη διαδικασία αυτή και έτσι να αυξήσει την ευπάθεια ενός νεαρού ατόμου στην ψυχωσική σκέψη.

Ενώ η έρευνα για την μαριχουάνα και τον εγκέφαλο δεν έχει ακόμα συνδεθεί σε όλες τις τελείες της, ώστε να συμπληρωθεί η επιστημονική εικόνα, αυτές οι νέες μελέτες προσφέρουν έναν ακόμη λόγο για να προειδοποιήσει κανείς τους νέους για τη χρήση μαριχουάνας, ειδικά εάν υπάρχει ένα μέλος στην οικογένεια που πλήττεται από σχιζοφρένεια ή κάποια άλλη ψυχωτική διαταραχή . Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε έναν έφηβο, αξίζει να προσπαθήσει κανείς, ώστε να αποτρέψει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ψύχωσης ή σχιζοφρένειας .

Πηγή: In Vitro
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου