Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών


Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών

Διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στο ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) με 212 έδρες (σε σύνολο 751 εδρών) καταγράφοντας ωστόσο απώλειες σε σχέση με το 2009 οπότε είχε κερδίσει 274 έδρες. 

Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 186 έδρες (από 196 που κατείχαν) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ενισχυμένη αναμένεται η παρουσία των ευρωσκεπτικτιστών, μετά τα σημαντικά ποσοστά που κατέγραψαν σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Έπονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (ALDE) με 70 έδρες (από 83) και οι Πράσινοι (Greens-EFA) με 55 έδρες (από 57). Η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE-NGL) έχει 43 έδρες, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) 44 έδρες, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EFD) 36 έδρες, οι Αδέσμευτοι-Ανένταχτοι 38 έδρες και οι Λοιποί 67 έδρες.

Παρά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών ομάδων, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν πάνω από 520 έδρες. Ωστόσο αναγκαία προϋπόθεση για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, προκειμένου να υπάρξει η απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων. 

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Οι πολιτικοί σχηματισμοί στο ευρωκοινοβούλιο (κάντε κλικ στο γράφημα).
Οι πολιτικοί σχηματισμοί στο ευρωκοινοβούλιο (κάντε κλικ στο γράφημα). 
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι είναι πρόωρο να πούμε αν θα χρειαστεί ο ίδιος να στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ ή το αντίστροφο.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, επισήμανε ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές έχουν χάσει 70 με 80 έδρες. Υποστήριξε ότι Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν με μια τρίτη πολιτική ομάδα, ενδεχομένως με τους Φιλελευθέρους, προκειμένου να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να ενωθούν.

Το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές και στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ, υπολογίζεται στο 43,09%, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ

Από ότι φαίνεται, το νέο κοινοβούλιο οι ευρωσκεπτικιστές-ριζοσπάστες θα έχουν ισχυρή παρουσία, καθώς κατέγραψαν σημαντικά ποσοστά σε πολλές χώρες, με πρώτη και σημαντικότερη την Γαλλία.

Στην τελευταία προκλήθηκε πολιτικός σεισμός από την πρωτιά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λε Πεν που με 25,4% αφήνει δεύτερο το κεντροδεξιό UMP του Νικολά Σαρκοζί και τρίτους τους Σοσιαλιστές (PS) του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στα Ηλύσια, για την Δευτέρα το πρωί.

Στη Βρετανία, σάρωσε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ UKIP με ποσοστό που κινείται κοντά στο 30%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Στη Γερμανία, κυριάρχησαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, αλλά οι Ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτική για την Γερμανία, κατάφεραν να αποσπάσουν 6,5%.

Στην Ιταλία, οι ευρωσκεπτικιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο ήρθαν δεύτεροι μετά το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, αφήνοντας πίσω την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ στη Δανία, το αντιευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προηγούταν με 26,7%.
Στην Ολλανδία, ο ευρωσκεπτικιστής Βίλντερς εμφάνισε μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το 2009.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου