Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

«Πέφτουν» την Τετάρτη οι υπογραφές για τα πετρέλαια σε Πατραϊκό, Κατάκολο, Ιωάννινα

«Πέφτουν» την προσεχή Τετάρτη, 14 Μαΐου, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και του αντιπρόεδρου Βαγγέλη Βενιζέλου, οι υπογραφές των συμβάσεων με τις τρεις ανάδοχες κοινοπραξίες σε ισάριθμες περιοχές, στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις πρώτες έρευνες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 Η πιο «ώριμη» από τις τρεις περιοχές είναι το Κατάκολο όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου από το 1982 και όπου η γεώτρηση θα γίνει εντός της προσεχούς τριετίας. Το Κατάκολο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean και της βρετανικής Trajan Oil, ο Πατραϊκός στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της σκωτσέζικης Melrose, και τα Ιωάννινα στην κοινοπραξία επίσης της Energean, με την καναδική Petra Petroleum.

Πρόκειται στην ουσία για ένα πρώτο σήμα προς την διεθνή πετρελαϊκή αγορά που παρακολουθεί τις εξελίξεις με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σε μια στιγμή που το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να προχωρήσει το καλοκαίρι στη χάραξη νέων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, που θα διατεθούν για εκμετάλλευση.

Οι προσδοκίες για έσοδα είναι υψηλές και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο μπορούν να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ (με μέση τιμή τα 90 δολάρια το βαρέλι).

Τα έσοδα θα προκύψουν αφενός από την καταβολή του φόρου 25% που βαρύνει τις κοινοπραξίες, αφετέρου από το μίσθωμα που διαμορφώνεται με βάση το ύψος της παραγωγής, τα γεωγραφικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και άλλες παραμέτρους.

Εντός τριετίας, οι κοινοπραξίες δεσμεύονται ότι θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις στις τρεις περιοχές, ωστόσο αποτελέσματα και παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, εφόσον φυσικά εντοπισθούν, δεν πρέπει να αναμένονται παρά μετά από μια επταετία.

Οι κοινοπραξίες δεσμεύονται ότι πρέπει να επενδύουν κατ' ελάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ έκαστη. Στην πράξη ωστόσο, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι υπερδιπλάσιες.

Οι επενδυτές έχουν συμφωνήσει να καταβάλλουν ετησίως ένα συγκεκριμένο ποσό για την εκπαίδευση και κατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού της χώρας στον τομέα των υδρογονανθράκων. ​ 

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου